Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny kritik mot regler för andrahandsuthyrning

Publicerat fredag 15 juni 2012 kl 03.00
"Förvånad att regeringen inte tagit till sig kritiken"
(2:00 min)
Stefan Attefall anser att han talar för dem som till exempel flyttar till Stockholm och behöver bostad snabbt. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

För ett par månader lade regeringen fram ett förslag om att göra det lättare att hyra ut bostadsrätter i andra hand. Det fick hård kritik. Efter en mindre förändring skickas nu förslaget till lagrådet. Anders Lago, förbundsordförande för bostadsrättsorganisationen HSB, är upprörd över att regeringen inte lyssnat.

-- Jag är förvånad över att regeringen inte tagit till sig av den kritik som kommit i bland annat remissbehandlingen. Även om man kan tycka att det låter positivt, så är det ett förslag som i grunden förändrar förutsättningarna för bostadsrättsföreningarna och de 900 000 som äger bostadsrätter i Sverige, säger Anders Lago.

Regeringens förslag ger den som har en bostadsrätt, en ägarlägenhet eller liknande större rätt att hyra ut den i andra hand.

Bostadsrättsföreningens styrelse kan inte säga nej under de första tre åren med andrahandsuthyrning. Bostadsägaren bestämmer själv.

I förslaget finns andra kontroversiella inslag om hur andrahandshyran ska beräknas liksom att hyresgästen inte får rätt att i efterhand kunna klaga på en oskälig hyra.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) är inte förvånad över att det fortfartande finns stark kritik. Men den kommer från dem som redan har en bostad, påpekar han.

– Jag tycker för få lyssnar på dem som är bostadslösa, de har inte så många väletablerade organisationer som talar för dem. Jag vill tala för dem som inte har en bostad, de som kommer exempelvis till Stockholm för sitt jobb och sina studier och behöver en bostad snabbt. De får ökade möjligheter med det här förslaget.

Regeringen har i princip bara gjort en ändring i sitt ursprungsförslag, menar HSB. Rätten att själv få hyra ut utan medgivande har sänkts från tre till fem år. Det imponerar inte på Anders Lago.

– Det är ju en ytterst liten förändring. I stort sett är det det förslag man presenterade för någon månad sedan, säger han.

Bostadsministern har en annan uppfattning. Han ser detta som ett bevis på att regeringen tagit till sig av kritiken.

– Ja, vi har försökt lyssna in remissinstanserna. Den mest konkreta ändringen är att man kan få hyra upp till tre år, utredningsförslaget talade ju om fem år. Det är att lyssna in lite grann den kritik som kommit från till exempel bostadsrättsorganisationerna, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".