Polisen får signalspaning

Publicerat måndag 18 juni 2012 kl 10:20
Försvarets Radioanstalt, FRA, på Lovön utanför Stockholm. På anläggningen sysslar man med avancerad signalspaning. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Regeringen och Socialdemokraterna har nu gjort upp om att även Säpo och Rikskriminalen ska kunna beställa signalspaning från Försvarets radioanstalt, FRA. Det erfar Ekot nu under förmiddagen.

Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen ska ges möjlighet att beställa signalspaning från Försvarets radioanstalt (FRA). Det föreslås i dag i en lagrådsremiss som regeringen och socialdemokraterna gjort upp om.

Under våren har förslaget att Rikskriminalen ska få beställa signalspaning kritiserats av flera myndigheter och organisationer, bland annat Datainspektionen och Advokatsamfundet, men nu väljer regeringen alltså ändå att driva igenom det.

Villkoren för Rikskriminalen, det vill säga den öppna polisen, blir desamma som för andra. Spaningen ska till exempel gälla "gränsöverskridande brottslighet som kan hota väsentliga nationella intressen".

Förslaget ska gälla från den 1 januari 2013.

Skriv ut

Mer om …

FRA

Dela

Användarkommentarer

25 Kommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler