Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett väntande Egypten bubblar av vrede

Uppdaterat lördag 23 juni 2012 kl 16.31
Publicerat lördag 23 juni 2012 kl 15.04
"Tänker inte äta smörjan de lagat till oss"
(2:12 min)
1 av 2
Kampen i det egyptiska valet står mellan Ahmed Shafiq och Mohamed Mursi. Foto: Khalil Hamra; Nasser Nasser/Scanpix.
2 av 2
En anhängare till Muslimska Brödraskapets kandidat Muhamed Mursi höjer en sko under en protest på Tahrirtorget i Kairo. Foto: Amr Nabil/Scanpix.

I Egypten är läget spänt i väntan på att resultatet från det första fria presidentvalet ska presenteras. Ilskan är fortfarande stor över militärrådets sätt att förstärka sin egen makt.

Bland annat anses militärrådet ha stärkt sin position genom att ta full kontroll över lagstiftning och försvarsaffärer tills dess att ett nytt parlament utsetts.

På Tahrirtorget demonstrerar tiotusentals islamister mot vad man kallar mjuk militärkupp.

I 40-gradig värme – som får en att svettas floder och törsta efter bara någon minut – demonstrerar, sjunger och protesterar tusentals människor, dag efter dag, kväll efter kväll. Många slår läger här på natten.

Adel Hasoulo har varit på Tahrirtorget i fyra dygn.

– Jag är här för att protestera mot militärstyret som haft makten sedan revolutionen till slut kommer att falla, säger han.

Läget är spänt och mycket ovisst. Dels kommer utgången av presidentvalet att påverka händelseutvecklingen, men mycket hänger också på hur militärrådet agerar – om de är villiga att släppa ifrån sig makt. Nyligen upplöstes parlamentet och militärrådet stärkte då sin position, något som väckt starka reaktioner.

Muslimska Brödraskapet, sekulära erkända politiker och ungdomsrepresentanter försöker göra gemensam sak för att minska militärens grepp.

Under tiden fortsätter demonstrationerna, och Adel Hasolu liknar militärrådets agerande med dålig matlagning.

– Deras matlagning har en dålig lukt, vi kommer inte att äta den smörja de tillagar, säger Adel Hasolu och menar att man inte köper militärrådets beslut.

Han tillägger att han är beredd att stanna på Tahrirtorget så länge det behövs.

Ännu har inte vinnaren i presidentvalet tillkännagivits. Muslimska brödraskapets Muhamed Mursi och förre premiärministern Ahmed Shafiq har båda hävdat att de vunnit.

Efter förseningen med tillkännagivandet började uppgifter florera om att presidenten snarare kommer att vara en förhandlingslösning än ett resultat av ett sammanräknat val.

Enligt de senaste uppgifterna ska valresultatet offentliggöras i morgon. Tills dess en spänd väntan i många läger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".