Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ödesdag för striden om Acta-avtalet

Uppdaterat onsdag 4 juli 2012 kl 11.10
Publicerat onsdag 4 juli 2012 kl 09.58
1 av 3
Hundratals personer demonstrerade mot ACTA-avtalet i Göteborg i juni. Foto: Adam Ihse/Scanpix
2 av 3
Piller som tagits fram för att hindra spridningen av aids i bland annat Afrika. Foto: Adam Ihse/Scanpix
3 av 3
En aktivist utanför regeringsbyggnaden i Vilnius, Litauen, i februari. Foto: Mindaugas Kulbis/Scanpix

EU-parlamentet väntas i dag rösta nej till att medlemsländerna ska anslutas till Acta-avtalet. Samtliga utskott som röstat i parlamentet har redan sagt nej till gemensamma riktlinjer för hur piratkopiering och varumärkesförfalskning ska bekämpas.

Syftet med Acta-avtalet är att få ett globalt regelverk som ska gälla såväl falska märkeskläder, kopior på läkemedel som illegal fildelning.

Handelsavtalet motiveras av anhängare med att falska varor skadar lönsamheten i flera branscher. Länder som Kina, Indien och Brasilien anser dock att nuvarande patent- och upphovsrätt skapar hinder för spridning av viktig kunskap.

Fattiga länder kan med avtalet få allt svårare med att få tag i livsviktig medicin till befolkningen. Detta eftersom att läkemedelsföretag lättare skulle kunna få medicintransporter stoppade i tullen vid misstänkt intrång i varumärkesrättigheterna.

De flesta EU-länder, däribland Sverige, har skrivit under avtalet. Nu i sluttampen ska det godkännas av både EU-parlamentet och senare de nationella parlamenten.

Men det mesta talar för att det internationella Acta-avtalet förkastas vid dagens omröstning i EU-parlamentet. Vid ett nej, kan EU inte ansluta sig till det gemensamma regelverket gällande piratkopiering, patent, upphovsrätt och varumärkesförfalskning.

Den europeiska debatten gällande avtalet, har hittills främst handlat om hur friheten på internet skulle komma att begränsas. Kritiker menar att operatörer kan känna sig tvungna att övervaka trafik för att stoppa illegal fildelning.

Det här är Acta-avtalet

Acta står för Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Avtalet har förhandlats fram av EU-länderna, USA, Japan, Schweiz, Nya Zeeland, Kanada och ett antal andra länder, däremot finns inte Kina eller Indien med.

Eftersom varumärkesförfalskning och piratkopiering är gränslösa brott är syftet att skapa gemensamma, internationella regler för att bekämpa dem. Acta har kritiserats för brist på insyn och stora företag har påståtts vara drivande bakom avtalet.

Hela EU-parlamentet röstar om avtalet den 4 juli. Även den svenska riksdagen ska säga sitt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".