Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN: Svensk hiv-lag hindrar smittbekämpning

Publicerat tisdag 24 juli 2012 kl 07.50
"Lagen gör människor rädda att berätta"
(1:59 min)
I USA blev det nyligen tillåtet att skriva ut hiv-medicinen Truvada till människor i riskgrupper, till exempel personer med hiv-positiva sexpartners. Foto: Stephen Wandera/Scanpix.

Bromsmedicinerna mot hiv blir allt mer effektiva. Den stora frågan är nu att nå ut med medicinerna till så många som möjligt, anser många forskare på den stora aids-konferensen i Washington i USA. Men lagstiftningen i Sverige, som gör det straffbart att inte berätta för en sexpartner att man är hiv-smittad, kan bli ett hinder för de nya metoderna att stoppa smittan.

– Det viktiga nu är att så många hiv-positiva som möjligt kontaktar sjukvården  och får behandling och  kunskaper. Men om de hotas av att bli straffade lär inte lika mång begära hjälp, och då kommer i stället fler smittas, säger Susan Timberlake, FN-organet UNAID:s rådgivare för mänskliga rättigheter.

Det hon och många forskare anser är att hiv-viruset verkligen hindras, med nya effektiva bromsmedicinerna.

Även de preventiva metoderna utvecklas. I USA blev det nyligen tillåtet att skriva ut hiv-medicinen Truvada till människor  i riskgrupper, till exempel personer med hiv-positiva sexpartners.

Men mot målet att nå ut till så många som möjligt står lagstiftning som straffar hiv-positiva, anser UNAIDS.

Enligt FN-organets senaste statistik har hiv-positiva åtalats i minst 48 länder i världen, däribland Sverige, för ha haft sex utan att berätta det för partnern, eller för att ha smittat eller har riskerat att smitta partnern, men faktiskt  inte gjort det.

I Afrika söder om Sahara inför flera länder nu allt hårda regler inom området medan andra länder som  Norge, Danmark och Storbritannien ser över lagarna om kriminalisering.

FN-organet UNAIDS anser att det bara är de få som  medvetet smittar partners som ska straffas.

– Är lagen för omfattande blir folk osäkra på vad som gäller och det ökar bara riskerna. De blir rädda för att testa sig, de blir rädda för att berätta att de är hivpositiva, och det gör att en del inte vill visa detta genom att ta behandling mot smittan.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".