Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fönsterkuvert ska ersättas med elektronisk post

Publicerat torsdag 26 juli 2012 kl 15.15
Snart passé. Foto: Scanpix.

Fönsterkuvertens tid kan snart vara förbi. I stället ska myndigheterna mejla, enligt ett regeringsbeslut. "Vi kommer att spara på detta," säger IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C).

På torsdagen beslutade regeringen att en gemensam infrastruktur ska skapas som gör det möjligt för myndigheter att mejla i stället för att skicka brev till privatpersoner.

– Det här innebär att man som privatperson kommer att kunna välja att få all sin myndighetspost digitalt i stället för att behöva få fönsterkuvert hem i brevlådan, säger Anna-Karin Hatt.

Redan nu kan den som vill registrera sig och få allt mer av sin post som mejl i och med att fler kommuner, landsting och andra myndigheter ansluter sig. Även företag ska kunna använda tjänsten, men det kommer inte gå att få all mejl till sin privata e-postklient.

– För att komma åt brevlådan dit myndighetsposten skickas krävs att man kan logga in med e-legitimation, så att man faktiskt har den högsta säkerhetsnivån. Många privata brevlådor har inte så hög säkerhetsnivå, säger Hatt.

När ett nytt meddelande kommer in får användaren ett mejl eller ett sms som tipsar om att logga in i brevlådan.

Tjänsten kallas "Mina meddelanden" och Skatteverket har i uppdrag att utforma den.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".