Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kostnadsökning avgör ödet för nya Jas Gripen

Publicerat fredag 27 juli 2012 kl 12.41
"Den stora frågan är vad vi ska ha den till"
(1:58 min)
Peter Hultqvist (S) och Peter Rådberg (MP) i försvarsutskottet. Foto: Scanpix.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet ser fördyringen av en ny version av stridsflyget Jas Gripen som ytterligare ett argument att slopa hela projektet.

Som Ekot rapporterade i morse så kommer Försvarsmakten redan nästa år att behöva spara miljardbelopp på andra vapensystem om man samtidigt ska satsa på en ny version av Jas Gripen, en så kallad super-Jas.

– Vi har sagt från början att den så kallade super-Jasen kommer kosta totalt sett mellan 40 och 50 miljarder kronor, men den stora frågan är vad vi ska ha den till, för hotbilden kräver inte investeringar av det här beloppet, säger Peter Rådberg, Miljöpartiets representant i försvarsutskottet.

Saab vill inte till Ekot uppge vad den nya så kallade EF-versionen av Gripenplanet kommer att kosta, men ska tidigare ha angett en kostnad på 32-33 miljarder kronor för 60 till 100 plan.

I maj meddelade Saab staten – enligt källor till Ekot – att kostnaden blir ett antal miljarder kronor mer.

Det tvingar i så fall Försvarsmakten att redan nästa år prioritera mellan den nya versionen av Jas och andra satsningar på materiel, om inte mer pengar skjuts till.

Försvarsbudgeten är sedan flera år mycket pressad och i höst tillsätts en beredning med alla partier för att se vilka externa hot som finns på många års sikt.

På kort sikt vill Vänsterpartiet också slopa nya Jas medan Socialdemokraterna, som hittills står bakom satsningen, vill avvakta närmare besked om kostnadsökningen.

– Det är ju inte specifierat vilka belopp det handlar om och vi får ju ta ställning till det här när vi vet de ekonomiska förutsättningarna mer exakt. En affär med Schweiz kommer också att påverka vad det handlar om för totalsummor, för en sådan affär ger ju vissa inkomster, säger försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S).

Försvarsministern vill inte uttala sig om kostnadsökningen just nu, men de mindre allianspartierna har länge velat satsa mer pengar på Försvaret än Moderaterna. Centerns Staffan Danielsson vill i princip fortsatta satsningen på nya Jas.

– Att en uppgradering av Jas Gripen kommer kosta betydande pengar, det vet vi ju och exakta nivån får vi väl se. Sverige behöver ju ett starkt stridsflyg och sen gäller det att avvakta försvarsberedningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".