Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga undantag för afghanska tolkar

Publicerat måndag 30 juli 2012 kl 17.04
Migrationsministern: Asyl enbart till den med skyddsbehov
(2:14 min)
De afghanska tolkarna är rädda för att dödas av talibaner. Foto: Scanpix.

Flera afghanska tolkar som arbetar för den svenska Isaf-styrkan i Mazar-i-Sharif är oroliga för att bli dödade när trupperna sedan enligt plan ska lämna Afghanistan. De vill nu att Sverige ger de uppehållstillstånd.

Att jobba för svenska styrkor utomlands ger ingen särbehandling i asylprövningar, enligt myndigheterna.

Hoten finns och de tolkar, men även städare och kökspersonal, som svenska försvaret kontrakterar via företag ska vara väl informerade och medvetna om riskerna.

– Enskilda hot föreligger alltid mot den som väljer att arbeta för den som är emot talibanerna. Den risken vet de som tar anställning. Det rör ju även de som arbetar för den afghanska polisen, armén eller andra instanser under den afghanska regeringen eller administrationen, säger Richard Kjaergaard, pressofficer vid Försvarets svenska bas i Afghanistan.

Tolkarna är nödvändiga för deras arbete, berättar han, särskilt på landsbygden där nästan ingen kan engelska.

Hittills har två lokala tolkar, som arbetat för de svenska trupperna, dödats, 2009 och 2010. Men om de civilanställda borde ha särskild rätt till asyl i Sverige när trupperna ska minskas efter 2014 är inte en fråga för Försvarsmakten.

– Det är ju främst en fråga för Migrationsverket och lagstiftarna hemma i Sverige att avgöra, säger Richard Kjaergaard.

Totalt är det 24 tolkar som lämnat en skrivelse med ansökan om asyl i Sverige vid ambassadkontoret på den svenska basen. De är oroliga för sina liv när internationella säkerhetsstyrkan Isaf minskar sin närvaro. Men en asylansökan måste göras individuellt - inte gemensamt och i från Sverige:

 – Så för stunden är inte detta ett ärende för Migrationsverket att hantera. Det får helt enkelt skapas ett annat beslut av våra politiker och lagstiftare om vi skulle pröva det här på något annat vis, säger Oskar Ekblad, tillförordnad verksamhetschef i asylprövningen på Migrationsverket.

Enligt moderate migrationsminister Tobias Billström är det inte aktuellt med undantag för tolkarna, utan han säger till TT att asyl enbart ges till den med skyddsbehov.

– När ansökan om asyl väl görs i det här fallet får man se hur situationen ser ut i området då, och hur starka talibanerna är, säger Oskar Ekblad vid Migrationsverket.

– Får vi in en asylansökan 2014, 2015 från en person som hänvisar till säkerhetsläget i den provinsen så kommer vi att bedöma utifrån de förutsättningar som råder då, säger han.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".