Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krånglande datasystem kostar miljarder

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 05.02
"100 och 200 personer har kommit in extra"
(1:48 min)
Magsårsmedicinen Losec är ett av läkemedlen som apoteken haft brist på. Foto: Barbro Vivien/Scanpix.

Astra Zenecas nya datasystem har skapat stora problem och kostnader. Bytet av system har hittills kostat 1,5 miljarder kronor och har lett till medicinbrist.

– Jag tycker givetvis att det är bekymmersamt. Vi möter ju kunder varje dag som vi har problem att ge läkemedel till, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör vid apotekskedjan Kronans Droghandel.

Magsårsmedicinerna Losec och Nexium samt luftvägsmedicinerna Pulmicort och Symbicort är några läkemedel som apoteken haft brist på. Det har lösts genom att patienten till exempel fått andra doseringar, enligt Ann-Leena Mikiver, som är presschef på AstraZeneca.

– Losec har varit slut i de flesta storlekarna och då har vi tillsammans med Läkemedelsverket gett rådet att man ska byta till ett alternativt läkemedel som har samma substans, säger Ann-Leena Mikiver.

Orsaken till medicinbristen är att ett fyrtiotal gamla system bytts ut till ett nytt affärsdatasystem på bolagets anläggning i Södertälje. Installationen av det nya datasystemet har lett till avbrott i produktionen.

Produktionsproblemen började i april och pågår fortfarande, berättar Ann-Leena Mikiver på Astra Zeneca.

– Vi har rekryterat extra personal, mellan 100 och 200 personer har kommit in extra. Våra leverantörer jobbar dygnet runt tillsammans med vår egen personal för att åtgärda problemen, säger hon.

Astra Zeneca räknar med att problemen kommer att vara över innan året är slut. Ann-Leena Mikiver tror inte att de ökade kostnaderna kommer att få långsiktiga effekter för företaget.

– Det är en stor investering och det visste vi från början. Det hade kostat mycket pengar oavsett, även om vi inte hade haft leveransstörningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".