Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidningskrönikan: Om punkrockbandet Pussy Riot i Ryssland

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 13.52
Tidningskrönikan 3 augusti 2012
(3:21 min)

Punkrockarna Pussy Riot protesterade mot Vladimir Putins presidentkampanj och den ryska kyrkans stöd till den, i Frälsarkatedralen i Moskva den 21 februari i år. I måndags inleddes rättegången mot tre småbarnsmammor i det feministiska protestkollektivet som anklagats för huliganism.

Tror Putin att han kan kväsa all opposition med repression? Det frågar sig tidningen Expressen, liberal. Kanske, svarar den, eller så reagerar han bara på det enda sätt han kan.

Presidenten är en ondsint och löjlig liten figur som gör sönder Ryssland, anser Expressens ledarredaktion, och tillönskar de ryssar som bryr sig om Ryssland kraft och mod att fortsätta protestera.

Göteborgs-Posten, också liberal, varnar för totalitära drag i Ryssland och skriver att Putin i dag representerar det han själv från början var en symbol emot: korruption, maktmissbruk och nepotism.

En del tyder på att det kan bli en rysk vår, skriver Göteborgs-Posten, annat på att vintern närmar sig.

Politiskt obundna Dagens industri vill också bilda opinion om Ryssland när de uppmärksammar sin egen intervju om fallet med advokaten Sergej Magnitskij om dog i ryskt fängelse under mystiska omständigheter 2009.

Några av de tjänstemän som var inblandade i skandalen, skriver Dagens industri, har fått sanktioner riktade mot sig, till exempel inreseförbud i USA.

Utrikesminister Carl Bildt bör kanske inte förorda sanktioner, tycker tidningen, men menar att han bör engagera sig mer i detta rättsfall, både direkt gentemot Ryssland och via EU.

Tidningskrönikan handlar också om regionala skillnader i antalet självmord i Sverige.

Rapport visade i går kväll en kartläggning över skillnaderna mellan antalet självmord på olika håll i landet. Värmland hade med drygt 16 självmord per 100 000 invånare nästan dubbelt så mycket som Västerbotten, som klarat sig bäst. Rapporteringen kommenteras av Dalademokraten, Arbetarbladet och Sydöstran, alla med beteckningen socialdemokratisk.

Det är svårt att säga exakt vad som orsakar självmord, menar tidningarna, och tycker inte att skälen utflyttning, hög arbetslöshet och liten grad av folkrörelsetradition räcker som huvudanledningar till de regionala skillnaderna.

Självmord är ett hälsoproblem som påverkas av läget i omgivande samhället. Tendensen är dock att en persons problem av andra ses som dennes individuella, trots att det är omgivningen och samhället som också spelar in, anser tidningarna.

Därför är det inte bara de i riskzonen, utan också varje medmänniskas och hela samhällets ansvar att åstadkomma en fortsatt minskning av självmorden, skriver Dala-Demokraten, Arbetarbladet och Sydöstran.

Smålandsposten, moderat, välkomnar uppmärksammandet av citat det tysta lidandet och den glömda döden, genom bland annat regeringens nollvision, och försök med en slags första hjälpen för självmordsbenägna.

Öppna jämförelser mellan landstingens behandlingar tjänar patienterna på, skriver Smålandsposten, men välkomnar också mer analys av de regionala kulturmönster som kan göra att antalet självmord skiljer sig över landet.

Krönikör: Andreas Hedfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".