Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Förfallen infrastruktur ökar utsattheten"

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 15.22
"Jag tänker på människorna"
(2:09 min)
Människor har räddat sig upp på ett tak i staden Anju. Foto: Kim Kwan Hyong/Scanpix

Översvämningarna i Nordkorea drabbar ett redan prövat folk. Lena B Hansson, regional samordnare för Sydost- och Ostasien på Svenska Röda Korset, var i landet i oktober förra året. Hon tänker mycket på de människor som hon träffade då.

Översvämningarna slår mot ett land som redan före vattenmassorna var mycket utsatt, med eftersatt infrastruktur och underutvecklat jordbruk.

– Det är ju alltid översvämningar varje år, men när saker och ting förfaller ökar utsattheten och situationen blir svårare, säger Lena B Hansson. 

Hon säger att den rent akuta fasen främst handlar om rädda liv och se till att folk får mat, vatten och tak över huvudet.

– Men sedan är frågan också på längre sikt hur människor ska komma tillbaka till någon slags normalitet och kunna försörja sig själva.

Det faktum att översvämningarna också nått landets åkermarker skapar en katastrofal situation.

– Det här är ett land som är helt beroende av sitt eget jordbruk. Människorna är duktiga jordbrukare men de jobbar enligt föråldrade metoder, och även när det är ett år med bra skördar är det inte tillräckligt för att mätta befolkningen, säger Lena B Hansson.

Internationella Röda korset har beslutat att skjuta till över 300 000 dollar för att bistå med nödhjälp i landet. Internationella Röda korset samarbetar på plats med Röda Korset Nordkorea, och enligt Lena B Hansson är det en väl fungerande organisation med tusentals frivilliga som snabbt klarar att evakuera människor. Hon upplever också att man får tillgång till siffror och information från myndigheterna.

– Men med bristande infrastruktur kan det vara svårt att nå vissa områden. Det är dåligt underhållna vägar, delar av vägar har spolats bort och det är svårt ta sig fram.

Nordkorea är ett slutet, odemokratiskt land, vars problem av omvärlden härleds till det politiska systemet. Men Lena B Hansson tycker ändå att det kan bli för mycket politik när man pratar om katastrofen i landet.

– Det är människor som bor där som är som du och jag. De behöver vår hjälp och dem ska vi inte glömma bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".