Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Vattenverken bör undersöka reningsteknik"

Uppdaterat söndag 5 augusti 2012 kl 13.08
Publicerat lördag 4 augusti 2012 kl 09.10
"Kan bli värre om man inte gör något"
(0:33 min)
Foto: Christine Olsson/Scanpix

Nästan en och en halv miljon människor i Sverige får sitt dricksvatten från vattenverk som inte har tillräckligt skydd mot föroreningar. Enligt den vattenexpert som Ekot talat med, bör vattenverken undersöka vilken reningsteknik som är mest lämplig.

– Vi på Svenskt Vatten vi tycker nu att vattenverken eller kommunerna ska göra riskanalyser och se hur farorna ser ut för vattenverket, och hittar man saker man måste göra något åt så ska man införa ny reningsteknik i vattenverket, säger Gullvy Hedenberg, vattenexpert vid Svenskt Vatten.

En kartläggning gjord av branschorganisationen Svenskt Vatten visar att minst 123 vattenverk inte klarar Livsmedelsverkets rekommendationer om vilket skydd de ska ha, skriver Dagens Nyheter.

Behöver man som vattenkonsument var orolig på något sätt?

– Det finns ju alltid en risk, men om man ser vad som hänt hittills så är det ju inte så många som blir sjuka av vattnet. Men det kan bli värre om man inte gör någonting, säger Gullvy Hedenberg.

Innan dricksvattnet når kranen ska det ha renats i flera steg, och genom olika barriärer som det kallas. Galler, silanordningar men också kemikalier kan användas.

97 procent av kommunerna har besvarat svenskt vattens enkät om vilka barriärer de använder, och 123 vattenverk når inte upp till rekommendationerna. Där närmare en och en halv miljon svenskar får sitt vatten.

Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket ser allvarligt på resultatet.

– Om man har otillräckligt antal barriärer då är det ju allvarligt. Och då måste man se över beredningen och vilken typ av barriärer som kan vara aktuella att installera, säger Christer Johansson.

Enligt lagen är det upp till reningsverken själva att bedöma vad som är ett tillräckligt antal barriärer.

– Det kan vara så att råvattnet faktiskt är så pass rent från början att ett reningsverk ändå gör tillräckligt utan att uppfylla kraven från Livsmedelsverket. Men i den här genomgången är det förvånansvärt många det handlar om, säger Christer Johansson.

Hittills i Sverige har det främst handlat om att få bort bakterier i vattnet, men det finns ju också virus och parasiter.

Effekterna av mikrobiologiska föroreningar som når svenskt dricksvatten kunde vi se exempel på för runt ett och ett halvt år sedan då hundratals Skellefteåbor smittades av magparasiten cryptosporidium som tidigare också drabbat Östersund.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".