Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Man måste utreda alla delar av skandalen"

Publicerat söndag 5 augusti 2012 kl 13.10
"Utred för de drabbades skull"
(4:36 min)
Filters chefredaktör Mattias Göransson. Arkivbild: Martin Edström/Scanpix.

Med beviljad resning och frikännande i flera av de här fallen har rättsväsendet tagit sitt ansvar, men det måste fler inblandade också göra. Det säger magasinet Filters chefredaktör, Mattias Göransson, som färdigredigerat den avlidne journalisten Hannes Råstams bok om Quickutredningen.

Det handlar om att säkerställa att något liknande inte kan hända igen, skriver han i dag på

– Det här räcker inte. Man måste gå längre. Det är så många myndigheter och inblandade här. Det är allt från Rättsmedicinalverket till den rättspsykiatriska vården på Säter till hela den psykologiska traditionen som medverkat i det här med en professor, Sven Åke Christiansson och så vidare. Man måste utreda alla delarna av skandalen, vilka har medverkat till vad, vilka har gjort sig skyldiga till vad. Och utkräva någon form av ansvar, säger Mattias Göransson till Ekot.

Hur ska det utkrävandet av ansvar se ut? Vad är det du menar att de ska ta sitt ansvar också?

– Om man tittar på till exempel de här pedofilskandalerna i USA, så är i många fall brotten preskriberade. Det kan vara saker som hände för 30-40 år sedan, men man vill ändå gå till botten med dem för de drabbades skull. Så även om det är så att man inte kan straffa de inblandade, väldigt många av de här brotten är att man begått mened i Quick-rättegångarna och det är preskriberat. Man kanske inte kan döma terapeuten till fängelse just, men man kan i alla fall för alla de här drabbade människornas skull visa att man tar den här typen av felaktigheter från myndigheterna på allvar.

Det är också flera anhöriga i dag som krävt en slags kommission, vad tycker du om den tanken?

– Ja det var en tanke som Hannes (Hannes Råstam, avlidne författaren till boken om Quickutredningen red anm.) också trodde på, han talade om en medborgarkommission. Så han menar att det krävs någon form av helt fristående granskare. Och jag tror att han har rätt, men det är ju tragiskt att det ska behöva vara så. Det finns institut i Sverige som ska granska de här myndigheterna. De borde klara av det själva.

– Till exempel Säter och den rättspsykiatriska kliniken, de har begått de flesta misstagen, felen och övergreppen, de ska granskas av Socialstyrelsen. Det är Socialstyrelsens plikt att granska dem när det bevisas att de gjort fel. Så egentligen ska man inte behöva en kommission. Det finns flera inrättningar som borde gjort sitt jobb för länge sedan.

Har du någon uppfattning om Sture Bergwalls egen framtid?

– Det är ju en av de mest absurda sakerna i det hela. Han sitter på den institution som han hävdar är medskyldig och en av de mest medskyldiga till den här skandalen.

– Han är frihetsberövad och han befinner sig under deras gottfinnande, det är helt och hållet hans läkare på Säter som bestämmer allt som rör hans liv. Han själv menar att de inte bara begått vanvård utan flera lagbrott och har begärt att bli omförflyttad. Jag tycker att Säter själva borde omflyttat honom från dag ett efter att han tagit tillbaka sina erkännanden. Men de vägrar flytta honom, så det är jättesvårt att uttala sig om Sture Bergwalls framtid.

– Det låter som Sovjet på 30-talet kan jag tycka, men det är Sverige i dag, och därför går det inte att uttala sig. Det krävs att någon, lämpligen minister eller något annat tar tag i skiten och bara kör. Innan någon har gjort det så är det jättesvårt att säga något om hans framtid, säger Mattias Göransson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".