Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Katrineholm får böta för lång väntan på hjälp

Publicerat tisdag 7 augusti 2012 kl 10.08
"Det tog ju tio månader"
(1:19 min)
Det tog tio månader för Katrineholms kommun att ta fram en kontaktfamilj till en ungdom. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Katrineholms kommun måste betala en särskild avgift på 23 000 kronor för att den inte lyckades få fram en kontaktfamilj till en ungdom i kommunen som behövde sådan hjälp.

Det var Socialstyrelsen som drog kommunen inför rätta och nu har Förvaltningsrätten i Linköping gett den rätt. Det ska ta högst tre månader att få fram en kontaktfamilj - i Katrineholm tog det mer än tre gånger så lång tid.

– Det tog ju tio månader, så att hjälpen har ju så att säga kommit, men inte inom den utsatta tiden, säger Pat Werner, Socialdemokrat och socialnämndens ordförande i Katrineholm.

Men hur har det gått för den här personen. Tio månader är en ganska lång tid att vänta om man behöver hjälp?

– Ja, alltså de enskilda detaljerna får du vända dig till ansvarig tjänsteman, för vad jag kommenterar, det är den tidsutdräkt som lagen ger utrymme för, som inte vi har hållit.

Kommer ni att överklaga den här domen?

– Det kan jag inte bedöma i dag. Där har vi inte hamnat internt i den diskussionen.

Kommunerna är skyldiga att själva anmäla till Socialstyrelsen om de inte klarar gällande tidsfrister. Sedan gör Socialstyrelsen en bedömning av om det finns några förmildrande omständigheter. Finns det inte det, så går ärendet vidare till domstol.

Det var så det gick till med ärendet i Katrineholms kommun. Varken Socialstyrelsen eller Förvaltningsrätten tyckte att personalbrist var förmildrande. Nu är läget i Katrineholms kommun bättre, anser socialnämndens ordförande Pat Werner.

– Sedan har vi, nu senare, jobbat med och stärkt hela personalsidan generellt i verksamheten, säger han.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".