Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sönderbombade pulveriserade hus i Aleppo"

Publicerat onsdag 8 augusti 2012 kl 05.00
"Blodfläckar färgar trottoarer och vägar röda"
(2:29 min)
1 av 3
En bild från Youtube ska visa syrier som tittar på förödelsen i ett område i Aleppo på måndagen. Foto: AFP/Youtube/Scanpix
2 av 3
Rebeller från Fria syriska armén vid en bombad byggnad i Aleppo på måndagen. Foto: Scanpix
3 av 3
Bild från Youtube som ska visa en syrisk stridsvagn vid en motorväg i Aleppo på måndagen. Foto: AFP/Youtube/Scanpix

Syriens president Bashar al-Assad lovade i går Irans sändebud i Damaskus att krossa det 17 månader långa upproret. Samtidigt lovade Iran att stödja regimen. Och i stridernas epicentrum, Aleppo, har regeringsstyrkorna nu 20 000 soldater. De få civila som finns kvar löper en ständig risk att attackeras, berättar Danmarks Radios utsända för vår reporter.

Klockan var tre på morgonen i al-Bab, några få mil nordöst om Aleppo. En stad utan militära mål, ändå väcks min kollega och vän Michael S Lund på Danmarks Radio av att regimens flygplan öppnar ihållande kulspruteeld mot civila bostadsområden. Granater viner, kulspruteelden bara 20 meter från där han sov.

Michael S Lunds berättelse är viktig, han har det som vi saknat från Syriens front, en trovärdig oberoende källa, en journalist jag känner och litar på.

När jag pratar med honom i telefon, timmarna efter att han återvänt till Turkiet, säger han:

"Det första som slog mig i Syrien var hur lugnt det var, hur vardagslivet i samhällena väster om Aleppo pågick som om ingenting hänt, inga soldater på gatorna, inga vapen. Men ju närmare Aleppo vi kom, desto större var förstörelsen. I staden nu helt sönderbombade pulveriserade hus och byggnader. Blodfläckar färgar trottoarer och vägar röda.

En av de första synerna som mötte mig i Aleppo, säger Michael, var en flicka i tio-årsåldern, död, liggande på trottoaren utanför ett sjukhus. Hennes annars bruna hår var färgat rött av blod som långsamt hade droppat ner på trottoaren.

Bredvid henne mamman, de hade tillsammans med mormodern utsatts för ett missilangrepp från syriskt stridsflyg. Inne i sjukhuset pågick kampen att rädda mormoderns liv, en kamp som sjukvårdarna förlorade. Vid själva fronten är striderna hårda, säger Michael, automateld utväxlas, krypskyttar siktar mot motståndare och det går inte en minut utan kraftiga explosioner."

Men trots stora förluster på båda sidorna är det de civila som lider svårast. Vid ett av sjukhusen som min kollega besökt säger läkaren att de får in ett 70-tal sårade om dagen, av dem är 5-6 män som deltagit i striderna, resten är civila, som skadats främst i regeringsstyrkornas luftangrepp.

Michael S Lund berättar att luftangreppen tycks ske helt urskiljningslöst, som för att demonstrera att regimen besitter makten från luften.

Den här gången kommer inte uppgifterna från någon av de stridande parterna med intresse i konflikten, utan från en oberoende journalist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".