Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Även stressade har tid att tappas på blodbussen

Publicerat torsdag 9 augusti 2012 kl 05.41
"Folk är stressade och orkar inte komma"
(2:21 min)
Längst bak ligger Per-Olof Forsberg, transfusionschef i Värmland. Ansvarig för bussen är biomedicinsk analytiker Sirous Khodadadi. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio

Allt fler landsting skaffar sig blodbuss för att nå ut till de fler blodgivare. Sedan förra året har antalet rullande blodcentraler i landet ökat från 11 till 15.

Ann-Marie Andersson är chef för blodtransfusion på Jönköpings län landsting och nöjd med deras alldeles nya buss.

– Det är positivt för att vi har fått väldigt god respons. Vi har till och med fått företag som ringer och vill att vi ska komma till dem och ställa upp utanför.

I år och förra året har Jönköpings och Värmlands län skaffat sina första blodbusser, och Östergötland och Skåne utökar med en var. Rullande åderlåtning har hittills stått för bara drygt 30 000 av de 225 000 liter blod som årligen tappas – men den andelen kommer nu att öka.

Sedan år 1990 har mängden blod som transfunderas, eller ges till en annan människa, per capita i Sverige ökat med 15 procent.

Blekinge är ett av de län som har blodlager i underkant - och samtidigt förgäves önskat sig en blodbuss. Vi hör överläkare Meta Bratt.

– Vi har många gånger äskat för att få pengar till blodbuss och bemanning, men det har vi inte fått. Vi vill kunna nå de blodgivare som har svårt att ta sig till blodcentralerna.

Tjugo mil norrut, i Jönköping, tror transfusionschef Ann-Marie Andersson att blodbussar av olika storlekar, liksom små tappställen i kollektivtrafiken eller köpcentra, är framtiden för blodgivningen.

– Samhället i dag ganska stressat, folk har inte tid att resa till våra fasta tapplatser, så att komma till givarna tror jag väldigt viktigt.

Blodbussarnas andel av totala lämningen är femton procent i dag, och i framtiden?

– Jag tror mer än hälften av givningen kommer att ske på blodbussar.

Fakta om att ge blod

  • På 1960-talet började de första blodbussarna rulla i Sverige.
  • Nationellt kommer cirka 15 procent av de totalt cirka 225 000 literna blod som doneras årligen in via blodbussar. I Stockholm är det över hälften.
  • I hela landet finns cirka 420 000 blodgivare. 1952 var siffran cirka 35 000.
  • En blodpåse á 4,5 dl kostar cirka 1 000 kronor när den säljs mellan landstingen.

Källa: geblod.nu, Panorama 60 - en bokfilm (citerad på Wikipedia), SCB, Blekinge läns landsting.

Mer blod går åt

Blodförbrukningen (transfunderingen) ökar:

  • 2010: 2,33 cl i snitt per person.
  • 2005: 2,23 cl per person.
  • 2000: 2,17 cl per person.
  • 1995: 2,04 cl per person.
  • 1990: 2,03 cl per person.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".