Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två barn i jourfamilj våldtogs – man häktad

Uppdaterat lördag 11 augusti 2012 kl 14.40
Publicerat lördag 11 augusti 2012 kl 09.41
"Hade vi kunnat göra något annorlunda?"
(1:07 min)
Maria Fälth. Foto: Kristdemokraterna.

Två barn i förskoleåldern, hemmahörande i Upplands Väsby, misstänks ha utsatts för grova sexuella övergrepp av mannen i den jourhemsfamilj där de placerats av de sociala myndigheterna, efter att de misshandlats av sina biologiska föräldrar.

Maria Fälth, kristdemokrat och social- och äldrenämndens ordförande, tycker att det är djupt upprörande.

– Det är bedrövligt att det finns vuxna som beter sig mot barn på det här viset. Och jag känner att nu ligger vårt fokus på att de här barnen ska återfå förtroendet för vuxenvärlden.

Så fort kommunen fattade misstankar om att barnen hade utsatts för sexuella övergrepp omhändertogs de och har nu placerats i ett familjehem där de ska kunna bo mer långvarigt.

Mannen, som har erkänt övergreppen, sitter häktad sedan mitten av juni på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

Det är första, och förhoppningsvis sista, gången Upplands Väsbys kommun är med om en liknande situation säger Maria Fälth.

För att ta reda på om kommunen har brustit i kontrollen har de nu, på eget initiativ, gjort en Lex Sarah-anmälan för att.

– För att se om vi kunde ha sett någonting i förväg, trots alla kontroller och intervjuer. Hade vi kunnat göra något annorlunda?

Det är inte bara Upplands Väsby kommun som har godkänt familjen – utan också jourhemspoolen och familjehemspoolen som hade hittat familjen.

Jourhemspoolen och familjehemspoolen är en kommungemensam verksamhet mellan åtta kommuner i Stockholm. I dag har de omkring 25 jourhemsfamiljer som regelbundet tar emot barn som behöver placeras akut.

För att få bli jourhemsfamilj hos de måste flera krav uppfyllas. Ett är att en vuxen måste vara hemma med barnen på heltid. Ett annat att barnen ska få tillgång till ett eget rum. I utredningen av familjen ingår flera djupintervjuer, säger Elisabeth Bentgsson som är chef för verksamheten.

– Vi har också krav på referenstagning och har vi kontroller med polismyndighet och skatteverket. Sedan skriver vi en utredning och beslut fattas i socialnämnden om att de får ta emot barn i sina hem.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".