Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige kan ta emot syrier som fastnat på Kuba

Uppdaterat måndag 13 augusti 2012 kl 17.53
Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 16.23
"Stor risk att de skulle skickas tillbaka"
(1:40 min)
Migrationsverket uppger att beslut kan fattas snabbt om de 48 syrierna. Till vänster förstörelse i staden Aleppo. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Sverige är berett att ta emot 48 syriska flyktingar, som enligt vad Ekot erfar befinner sig på Kuba. De var på väg till Kanada, men har fastnat på Kuba, som är vänligt sinnat mot regimen i Syrien och därför vill sända tillbaka flyktingarna till Syrien.

FN har bett Sverige ta emot flyktingarna för att rädda dem från att skickas tillbaka, säger Migrationsverkets rättschef Michael Ribbenvik.

– Här har vi ett stort antal syrier som har försökt ta sig till Kanada men inte lyckats. De har stoppats på vägen i ett tredje land, säger han.

Migrationsverket är förhindrat att berätta var de 48 syriska flyktingarna befinner sig. Men enligt vad Ekot erfar sitter de alltså fast på Kuba.

Kuba är vänligt sinnat mot regimen i Damaskus och hotar att skicka tillbaka flyktingarna.

FN har agerat och tagit kontakt med Sverige, säger Michael Ribbenvik.

– Det finns en stor risk för att de skulle skickas tillbaka till Syrien. Därför går vi in tillsammans med FN för att kunna ge skydd åt de här människorna.

Sverige har möjlighet att med mycket kort varsel ta emot 350 så kallade kvotflyktingar per år, och har ett nära samarbete med FN i Genève, säger Michael Ribbenvik.

Migrationsverket gör just nu en prövning av varje individ av de 48 syriska flyktingarna för att kunna erbjuda evakuering från Kuba.

Michael Ribbenvik säger att situationen är så allvarlig i Syrien att inget europeiskt land skickar tillbaka flyktingar, och att den nu aktuella evakueringen är en räddningsaktion som Sverige deltar i.

– Det kan vara folk som är förföljda och som flytt, inte bara undan stridigheterna, utan som är förföljda av regimen. En sådan person riskerar livet eller hälsan om han skulle återvända till Syrien i dag.

Nu sitter de här personerna och väntar på besked. Hur lång tid kan det ta?

– Vi väntar egentligen bara på att få de rätta handlingarna från FN och sedan fattar vi beslut väldigt snabbt och det pågår just nu, säger Migrationsverkets rättschef Michael Ribbenvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".