Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Spänt världsläge med stigande matpriser

Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 17.07
Nationalekonom: "Det kan bli ännu högre priser"
(2:37 min)
Skörd i Niger. Foto: Anders Wennersten/Sveriges Radio

Med anledning av torkan i USA väntas G20-länderna nu kalla till möte för att tillsammans utarbeta en plan mot de stigande matpriserna. Men lösningen på en begynnande matkris ställer krav på framförallt enskilda länder.

– Om stora exportörer som Ryssland till exempelvis inte exporterar blir det ännu kraftigare prisstigningar, säger nationalekonom Helena Johansson, föreståndare för Agrifood Economics Centre vid Lunds universitet.

Exportförbudet förvärrade förra matkrisen för fem år sen. Vissa länder såg om sitt eget hus och de som saknade egna grödor fick köpa maten dyrt.

Nu efter både torka och regn i flera livsmedelsproducerande länder så stiger priserna på socker, majs och spannmål återigen.

Enligt Financial Times väntas G20-länderna nu kalla till samtal med FN-experter för att försöka hitta en väg ut ur en begynnande matkris. Ett möte kan hållas under tidig höst. Och det finns en del geopolitiska spänningar mellan G20länderna som säkert kommer upp till ytan när livsmedel ska diskuteras.

– Kriser kan uppkomma dels när det gäller synen på mark i tredje världens länder där det finns en del tendenser att Kina investerar i mark i andra länder och skaffar sig en position vad gäller tillgång till råvaror generellt, säger Hans Andersson, professor i jordbruksekonomi vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Ett annat exempel berör den dagsaktuella majsen.

– USA har en ekonomi som är starkt energiberoende, men vad gäller råvaru- och energitillgången är mer begränsad i förhållande till Ryssland. Det skapar spänningar i sig och kan göra att USA är mycket intresserat av att trygga inhemsk energiförsörjning delvis via inhemska energislag till exempel etanol i majs, säger Hans Andersson.

Priserna på majs skenar till följd av den värsta torkan som drabbat USA på ett halv sekel. Landet står för över 40 procent av den globala majsexporten - och grödan är föremål för en dragkamp eftersom den används både som djurfoder, bränsle och mat.

Det här är något G20 troligtvis kommer diskutera.

– Det har ju börjat komma mer och mer en sådan debatt både i Europa och USA där man ser det här problemen med den här konkurrensen mellan mat och drivmedel, säger Helena Johansson vid Agrifood Economics Centre i Lund, som till stor del finansieras av Jordbruksdepartementet och som nu ersätter den tidigare myndigheten Livsmedelsekonomiska institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".