Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora skador i jordbruket efter sommarens skyfall

Publicerat tisdag 14 augusti 2012 kl 11.38
"Klipper bort gnistan att investera i framtiden"
(1:48 min)
1 av 2
En vattenfylld åker utanför Målilla i juli. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
En översvämmad åker i Emådalen i juli. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio.

Skadorna för lantbruket efter sommarens översvämningar i Småland är mer omfattande än vad man tidigare befarat. I de värst drabbade områdena är nästan en tredjedel av åkermarken förstörd.

– I vissa kommuner, exempelvis Hultsfred, är det fråga om 32 procent av jordbruksmarken som är totalskadad. Sedan har vi ytterligare mark som är delvis skadad, säger Lars-Ove Johansson, ordförande för LRF sydost.

– Det innebär mycket ekonomiskt, men också psykiskt, när man har lagt ner mycket arbete och möda på grödan. Man vill kunna bärga den, men nu blir det extra arbete för att ställa i ordningen marken i stället.

Skyfallen över Småland i början av juli översvämmade fastigheter, förstörde vägar, och lantbrukarnas grödor hamnade under vatten.

– Potatisen ruttnar bort, spannmålen drunknar i vattnet och vallen är helt svart, säger Lars-Ove Johansson.

Ekot har tidigare i dag rapporterat om att Trafikverket gör bedömningen att kostnaden för sommarens översvämningar runt om i landet uppgår till runt 40 miljoner kronor. Merparten rör problemen som uppstod i Småland.

Exakt hur mycket pengar lantbrukarna förlorat är det ingen som vet, men klart är att det rör sig om många miljoner.

Milton Lindh har sin gård utanför Högsby och för honom har sommarens översvämningar kostat över en miljon kronor.

– Det klipper bort gnistan att investera för framtiden. Det är väl det som kommer drabba de flesta, säger lantbrukaren Milton Lindh.

Lantbrukare i den här delen av landet är luttrade. På 2000-talet har de flera gånger fått se sina åkrar hamna under vatten. Därför ska LRF tillsammans med berörda myndigheter i höst diskutera vad som kan göras.

Det handlar om allt från att rensa åar från nerfallna träd till att reglera nivån i dammar.

– Det räcker att det kommer en regnskur på 80 millimeter, så blir det översvämningar, och det ska inte behöva ske, säger lantbrukaren Milton Lindh.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".