Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska sparare går gärna till flera olika banker

Publicerat tisdag 14 augusti 2012 kl 12.58
"Vanligare i Sverige än i andra länder"
(1:45 min)
1 av 2
Klicka för grafik
2 av 2
Foto: Scanpix.

Skillnaden mellan bankernas sparräntor är stor. När de mindre bankerna erbjuder högre räntor än de traditionella storbankerna, flyttar allt fler kunder sina sparpengar. Men det behöver inte betyda att de dumpar storbanken för gott.

Till skillnad från hur det ser ut i andra länder, väljer de svenska spararna också att ha flera banker i dag. Det menar Johan Hansing, som är chefsekonom på Svenska bankföreningen.

– Vi har undersökt det här tidigare och åtminstone hälften av alla bankkunder har mer än en bank i dag, och att det här är vanligare i Sverige än i många andra länder, säger han.

Vad är orsaken till det?

– En orsak är att det finns väldigt många banker att välja på, en annan är att det är väldigt lätt att etablera en ny bankkontakt. Det krävs bara ett par knapptryckningar så kan du flytta dina sparpengar, säger Johan Hansing.

Bankerna vill ha och behöver öka sin inlåning från allmänheten. Men vad kunderna får i sparränta varierar stort.

Vid jämförelser mellan de traditionella storbankerna och vad de mindre uppstickarna  erbjuder kunder i ränta när de binder sina sparpengar, står det klart att mindre banker leder ligan.

Orsaken till att de mindre, nyare bankerna kan erbjuda högre ränta är många gånger att de har lägre administrativa kostnader, med färre kontor.

En del har mindre möjlighet att låna pengar på marknaden, och ibland har små banker en mer riskfylld utlåningsverksamhet. Alla vill locka kunder och konkurrensen om spararna har hårdnat.

De traditionella bankernas strategi är att erbjuda ett helhetspaket istället för att bara fokusera på högre sparräntor. Men kommer de behöva ändra sig?

– Olika aktörer har olika sätt att konkurrera på marknaden och när vi ser en ökad rörlighet blir det svårare att binda till sig kunden med ett helhetspaket, säger Johan Hansing.

Kommer det här rubba storbankerna i sitt agerande på något sätt?

– Nej, jag tror att det här, den bild av marknaden vi har i dag där olika aktörer erbjuder olika tjänster och produkter, är en naturlig bild av hur en konkurrensmarknad ska fungera, säger Johan Hansing på Svenska bankföreningen.

Svenska banker lånar för lite av kunderna

Svenska banker har tidigare kritiserats för att ha låg inlåning från allmänheten.

När kreditvärderingsinstitutet Moodys tidigare i år nedgraderade Handelsbankens och Nordeas kreditbetyg var en av orsakerna att inlåningen från allmänheten anses vara för låg.

Bankerna är alltför beroende av att låna pengar på de internationella marknaderna istället för att få leva på kundernas sparpengar. Det skulle vara negativt om eurokrisen skulle förvärras.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".