Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn och vuxna går hungriga i våldets Syrien

Publicerat onsdag 15 augusti 2012 kl 14.53
Långa köer för en bit bröd
(2:17 min)
En hungrig flyktingpojke från Aleppo.
1 av 4
En hungrig flyktingpojke från Aleppo. Foto: Johan-Mathias Sommarström.
Bröd är ett av baslivsmedlen och människor köar i timmar för att få handla. Bageriet har svårt att få tag på tillräckligt med mjöl.
2 av 4
Bröd är ett av baslivsmedlen och människor köar i timmar för att få handla. Bageriet har svårt att få tag på tillräckligt med mjöl. Foto: Johan-Mathias Sommarström.
Solen steker i den ringlande brödkön, där folk köar från tidigt på morgonen.
3 av 4
Solen steker i den ringlande brödkön, där folk köar från tidigt på morgonen. Foto: Johan-Mathias Sommarström.
"Det är mycket jobb, och vi har infört ett extra skift, vi jobbar hela dagen och hela natten", säger en bagare i Azaz.
4 av 4
"Det är mycket jobb, och vi har infört ett extra skift, vi jobbar hela dagen och hela natten", säger en bagare i Azaz. Foto: Johan-Mathias Sommarström.

I Syrien är bristen på mat, mediciner och andra förnödenheter skriande stor. Även i de områden som rebellerna kallar befriade tvingas människor gå hungriga. I staden Aziz finns inte mjölk till de små barnen och människor tvingas köa i timmar för att köpa lite bröd.

En skola, nu flyktingläger. Här sitter människor på filtar på golvet och väntar på att kriget ska ta slut. Här finns vatten men ingen mat inga kläder.

Amer säger att det värsta är bristen på mjölkersättning till spädbarnen.

– Den mat som finns att köpa har folket här inte råd med, de har ju inga pengar. Och vi får inga hjälptransporter, så särskilt illa är det att vi inte kan ge småbarnen mjölk, säger han.

Amer berättar att många kvinnor inte längre kan amma sina barn, stressen och påfrestningarna har stoppat mjölkproduktionen. Och när inget mjölkpulver finns att få tag på, matas barnen istället med utspädd juice för att åtminstone överleva.

Jag tas med till förrådet, slitna kläder ligger i en hög, några tonfinskburkar prydligt uppradade, i övrigt, tomt.

Några hundra meter därifrån ringlar en livlig kö till en gallerförsedd lucka i knähöjd i en husfasad.

Det är kön för att köpa bröd. Jaraa har stått här i tre timmar.

– Vi har inte råd med annan mat nu när vi inte kan jobba och tjäna pengar, säger han.

De är nio personer i familjen och får köpa fyra brödkakor.

Solen steker i den ringlande kön, ingen skugga finns. Här köar folk från tidigt på morgonen, och i bageriet på andra sidan gallerluckan vittnar man om att det är svårt att få tag på mjöl, men att Fria syriska armén gör sitt bästa för att hjälpa till. Bagarna jobbar man dygnet runt säger en av dem, som inte vill uppge sitt namn.

– Det är mycket jobb, och vi har infört ett extra skift, vi jobbar hela dagen och hela natten. Några timmar på kvällen är vi lediga, säger han.

Det kan kännas märkligt att det råder sådan brist på förnödenheter här, bara någon mil från gränsen som man lätt kan passera. Ännu tycks ingen hjälporganisation ha upptäckt de hungrande här.

Fyra års krig i Syrien

Den här artikeln har lyfts fram i samband med att konflikten i Syrien hållit på i fyra år.

Karta: Ekots rapportering från krigets Syrien

Tidslinje: Detta har hänt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".