Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tusentals felaktiga graviditetstest dras tillbaka

Uppdaterat onsdag 15 augusti 2012 kl 19.55
Publicerat onsdag 15 augusti 2012 kl 16.05
Kan ha fått fel besked om avbruten graviditet
(1:53 min)
Landstinget Västmanlands gick ut med information efter att de felaktiga testen uppdagats. Källa: ltv.se

10 000 felaktigt graviditetstest återkallas från sjukhus och kliniker efter testerna visat negativt resultat - trots att testade kvinnor varit gravida.

– Vi blev uppmärksammade om det här felet av Karolinska sjukhuset efter att de haft problem med negativt provsvar som visade sig vara fel, säger Björn Gillberg, VD för ANL Produkter AB som tillverkat testerna.

De felaktiga graviditetstesten har hittills sålts i 10 000 exemplar, till sjukhus och kvinnokliniker i hela landet. De har använts för efterkontroll vid medicinska aborter.

– Vi vet fortfarande inte orsaken till detta, det är något vi utreder, säger Björn Gillberg.

Den felaktiva serien av tester kan ha används under ett halvår tillbaka. Men det var först som man blivit uppmärksammad om att testerna visat negativt trots att kvinnor varit gravida. Kunden, Karolinska sjukhuset i Solna, tog kontakt med företaget, ANL Produkter AB.

Nu återkallas alla företagets graviditetstester. Men ännu vet man inte omfattning av hur många kvinnor som hittills fått ett felaktiga provsvar på sin graviditeststest.

– Vi har inte hunnit genomföra någon större studie utan har jobbat med att få tag på de kunder som kan tänkas ha köpt det här testet, säger Björn Gillberg.

Det som finns ute är 10 000 tester, men därmed är det inte sagt att allt har använts.

De som köpt sitt graviditetstest på apotek behöver inte oroa sig.

– Det här är inga vanliga graviditetstester, utan tester som används vid efterkontroll av medicinska aborter. De hanteras endast av sjukhuspersonal för att kontrollera att aborten lyckats, säger företagets vd Björn Gillberg till TT.

Kvinnokliniken i Västmanland har hittills testat 205 kvinnor under sommararen med det aktuella graviditetstestet.

Där uppmanar man nu kvinnor som är oroliga ska ta kontakt med kliniken för att göra om sitt test.

I värsta fall kan någon som har önskat att kontrollera att man lyckats med att avbrya en graviditet ha fått ett felaktigt besked.

– Det kan ha varit så att vi har gett falsk information. Det betyder i praktiken att graviditetstestet har visat att det inte förelåg någon graviditet, fast det gjorde det, säger Per Weitz, chefläkare vid Kvinnokliniken i Västmanland.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".