Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Irland på väg ur den ekonomiska krisen

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 10.14
"Jämfört med andra problemländer är Irland bäst i klassen"
(2:35 min)
1 av 2
Förhoppningen är att Irland nu ska slippa förnya sina nödlån. Foto: Shawn Pogatchnik/Scanpix.
2 av 2
Lars Frisell, chefsekonom på Irlands centralbank. Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Medan oron växer i Grekland och Spanien har Irland, som enda krisande euroland, lyckats ta sig tillbaka och låna nya pengar på den öppna marknaden. Irland sålde för några veckor sedan statspapper till en fullt rimlig ränta.

– Irland är på väg ut ur krisen. Det är ett tecken på att många investerare tror att det kommer gå vägen, säger Lars Frisell, svensk chefekonom på Irlands centralbank.

Irland har de senaste två åren levt på stöd från EU och IMF. I spåren av en sprucken fastighetsbubbla kunde många irländska låntagare inte betala sina lån. Och i den bankkris som följde var staten tvungen att gå in och ge stöd. Det fick räntorna att stiga och landet kunde inte längre finansiera sig utan fick ta nödlån.

Med nödlånen följde tuffa besparingar. Men nu, två år senare, börjar man komma på fötter igen. I skymundan av fördjupad kris i andra länder gjorde Irland för några veckor sedan ett trevande försök att låna upp nya pengar. Det gick över all förväntan, man fick in över fyra miljarder euro till en inte alltför hög ränta på 5,90.

– Det betyder inte att krisen är över, men man har kommit en bit på vägen, säger Lars Frisell, som nyss tillträtt som ny chefekonom på den irländska centralbanken.

Frisell förklarar att skillnaden mellan Irland och andra krisländer är att man faktiskt har lyckats driva igenom svåra besparingar. Samtidigt som man kunnat dra nytta av att fokus legat på andra länder, som Grekland och Spanien. Irland har helt enkelt framstått som bäst i klassen för eurozonens ekonomiska problembarn.

– Det är klart att det hade varit bättre om andra länder i Europa inte hade haft problem och varit i recession. Men när investerare tittar på olika länder i Europa och jämför med andra problemländer så är Irland bäst i klassen. En sådan effekt har vi nog sett det senaste halvåret, säger Lars Frisell.

Förhoppningen är nu att Irland ska slippa förnya sina nödlån. Men det är det kommande året som blir avgörande och de största besparingarna har man kvar.

– Politiskt har man tagit de svåra besluten och kommit på rätt väg. Men i pengar räknat så har man mer att göra, menar Frisell som dock tror att Irland kan få mer hjälp från EU i form av avskrivna lån.

Något som skulle bli ytterligare en injektion i den irländska ekonomin.

– Det finns redan ett fungerande program men med en sådan injektion så skulle det se väldigt bra ut.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".