Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lungsjukdomen KOL kräver allt fler kvinnors liv

Publicerat torsdag 16 augusti 2012 kl 04.45
"Inte anade jag att jag skulle bli så sjuk av cigaretterna"
(2:15 min)
Vid en spirometri testas lungornas kapacitet. Testen används bland annat för att undersöka om patienten lider av KOL. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Allt fler kvinnor dör i lungsjukdomen KOL. De senaste 15 åren har det skett en 74-procentig ökning, visar en ny rapport från Hjärt-Lungfonden.

– Om jag stressar blir jag andfådd. Och är det fem grader kallt ute så har jag svårt att andas, och likadant om det är fuktigt, säger 67-åriga Kicki Narbom från Sundbyberg norr om Stockholm.

När Kicki Narbom sökte hjälp för sina andningssvårigheter första gången fick hon diagnosen astma, en vanlig diagnos som just KOL-drabbade får till en början.

Under senvintern 2006 var det ovanligt kallt i Sverige och hon märkte att hon inte kunde ta många steg ute. Då sökte hon hjälp igen. Efter flera tester visade det sig vara KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, en av våra stora folksjukdomar.

– Jag började ju röka tidigt, det var ju tufft och så. Men inte anade man då att man skulle bli sjuk av cigaretterna.

Lungsjukdomen KOL kan beskrivas som ständig lunginflammation och de senaste åren har det rapporterats om att den dödar en allt större andel kvinnor än män.

Den nya rapporten från Hjärt-Lungfonden visar på en stor ökning de senaste 15 åren. Andelen kvinnor som förra året dog i KOL var 74 procent större än 1997, att jämföras med en minskning på en halv procent för män under samma period.

– Vi har under 2000-talet sett på våra lungkliniker hur kvinnorna allt mer kommit att dominera. Det är kvinnorna som kommer in och läggs in på våra avdelningar. Det här är redan ett stort problem. Och det kommer bli ännu större om vi inte kan få den här trenden att vända, säger Kjell Larsson, vice ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Ökningen kan bero på ökad medvetenhet om sjukdomen bland läkare, tror Kjell Larsson. Men också att det är nu vi får resultaten på att rökning ökade bland kvinnor på 60-, 70- och 80-talen. Dessutom går förloppet mellan diagnos och döden snabbare för kvinnor, vilket kan förklaras med att kvinnor har mindre lungor.

Kicki Narbom har lärt sig att leva med KOL och med medicinerna

– Jag känner mig ganska bra. Bara jag får ta det lugnt, inte stressa, gå i min takt. Då funkar det.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".