Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få söker ersättning för sjuklönekostnader

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 06.05
301 företag fick tillbaka 57 miljoner kronor
(2:22 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Arbetsgivare som drabbas av stora sjuklönekostnader kan sedan 2010 få ersättning från Försäkringskassan. Men färre företag än väntat har sökt förmånen.

2011 fick 301 företag ersättning, och bara en fjärdedel av de avsatta pengarna utnyttjades.

Birgitta Rosengren som är enhetschef på Försäkringskassans huvudkontor är förvånad.

– Ja, jag är lite förvånad. Vi har informerat om det. Det är en hjälp och ett stöd för de företag som har höga sjuklönekostnader, som borde vara attraktivt att ansöka om, tycker jag.

Det är arbetsgivaren som betalar sjuklönen de första 14 dagarna. 1:a juli 2010 infördes ett högkostnadsskydd mot sjuklönekostnader. Ingen arbetsgivare ska ha högre sjuklönekostnader än riket i snitt.

Om kostnaderna överstiger rikssnittet med två och en halv gång kan de få pengar tillbaka. Riksgenomsnittet för sjuklönekostnader tas varje år fram av Statistiska centralbyrån, SCB. Pengarna kan sökas i efterskott senast den 31 maj, men också i förskott, baserat på en prognos om hur man tror det ska bli.

Men färre arbetsgivare än väntat har sökt. För 2011 har 301 företag fått tillbaka 57 miljoner kronor. I budgetpropositionen fanns 228 miljoner avsatta, säger Birgitta Rosengren, så bara en fjärdedel av pengarna har använts.

– Det beror väl på att företagen inte vet om att den här förmånen finns. Det är antagligen den största orsaken.

75 procent av de företag som sökte ersättning fick den beviljat 2011.

– Det blir lättare för ett företag att tänka sig att anställa någon som kanske har en kronisk sjukdom eller något annat som gör att du ibland måste vara borta från arbetet. Har du ett litet företag i dag kan en persons frånvaro ofta bli knäcken för ett företag, sa dåvarande näringsminister Maud Olofsson, när hon informerade om förmånen i september 2009.

– Inför man ett högkostnadsskydd vet företagaren vad man har att rätta sig efter. Det tror jag också gör att det är fler som kan få anställning och företagen kan vilja växa.

För 2012 finns det 380 miljoner avsatta för högkostnadsskyddet för sjuklönekostnader. Birgitta Rosengren säger att man har informerat om förmånen, men det är svårt att säga om det är tillräckligt.

– Man kan ju alltid informera mer. Om det inte är så många som har sökt kan man ju fundera på om vi verkligen har informerat tillräckligt. Men jag tror nog ändå att vi har informerat bra i det här läget.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".