Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Domens dag för ryska konstkollektivet Pussy Riot

Uppdaterat fredag 17 augusti 2012 kl 11.25
Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 10.29
P1 Morgon | "Vi kan säga vad vi vill"
(6:08 min)
Nadezhda Tolokonnikova från punkgruppen Pussy Riot eskorteras av polis till rättegångssalen i Moskva. Foto: Misha Japaridze/Scanpix.

I dag kommer domen mot de tre ryskorna i Pussy Riot. Allt tyder på att det blir en fällande dom och mer tid i fängelse för de tre kvinnorna. Stödet för dem kom från början främst från utlandet, men opinionen i Ryssland har under rättsprocessens gång också svängt och blivit en allt större belastning för president Vladimir Putin.

De tre kvinnorna, 22-åriga Nadezjda, 24-åriga Maria och 30-åriga Jekaterina, är beredda på att sitta kvar en tid till i fängelse, säger Mark Feigin försvarsadvokat för Nadezjda Tolokonnikova. Han och de två andra försvarsadvokaterna räknar med att det blir en fällande dom i dag och att det blir ett längre fängelsestraff.

Åklagaren har yrkat på tre års fängelse för huliganism. Men det punktjejgruppen åtalats för är inte ett brott i lagens mening, hävdar försvaret, de må ha felat etiskt när de framförde sin anti-Putin-bön i Frälsarkatedralen i Moskva, men i lagens mening var det inte ett brott.

– Det här finns inte i brottsbalkens paragrafer och särskilt som vi i den ryska författningen har en rågång mellan kyrka och stat. Att de skulle kunna dömas för att ha sårat religiösa känslor, så som det påstås, är inte förenligt med rysk lag, säger han och de andra advokaterna.

De hävdar precis som tjejerna själva att det är en politisk process, som inte avgörs i domstolen utan i Kreml, och att domen redan har beslutats där.

Den politiska dimensionen blev extra påtagligt det när de tre själva höll långa försvarstal under rättegångens åttonde dag. Det som sas då illustrerade tydligt avgrundsdjupet som skapats mellan det gamla ryska systemet, med rötter i Sovjetunionen, och ett nytt, modernt, ungt Ryssland, representerat av tre drygt 20-åriga kvinnor.

Genom rättsprocessen har de tre fått en scen att utmana makten från, och de har använt den med en klarhet som har fått opinionen att svänga från att ha dumförklarat dem, till att betrakta deras aktion som noga genomtänkt och planerad.

– Vi är friare än alla ni som sitter mitt emot oss, för vi kan säga vad vi vill och gör det. Ni vågar bara säga det som den politiska censuren tillåter, sa 22-åriga Nadezjda där hon stod i glasburen.

Hon är filosofistudent, mamma till en fyrårig flicka och med ett glimrande rörligt intellekt, extra tydligt när hon citerade fritt ur minnet Sokrates, Dostojevskij och Alexander Solsjenitsin.

Poeten Maria har en femårig son och började som miljöaktivist. Hon arbetar också för att stötta unga som placerats på psykklinik.

– Vi har ett samhälle där barn sätts på klinik och får tunga droger - sådant som gavs till sovjetiska dissidenter på 30-talet. Någon psykisk hjälp finns inte för de här barnen, systematiskt skräms de till tystnad, sa hon i rätten.

De tre är inte särskilt lika varandra, utom att de alla är unga. Den tredje och äldsta, Jekaterina Samutsjevitsj, fyllde 30 år i förra veckan i fängelset. Hon har studerat datorprogrammering och fick sedan jobb på en militär hemlig anläggning som skapade mjukvaruprogram för ryska ubåten Nerpa. Men hon slutade för att studera vidare inom multimedia och konst, hon skapade bland annat ett program som manipulerade sökresultat på nätet.

Kraven på frigivning kommer från hela världen i dag till och med presidentens eget människorättsråd kräver det.

President Vladimir Putins popularitet har naggats i kanten av tre tjejer i ett ryskt fittstim. Hur hård domen blir för det återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".