Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för muslimsk minoritet på Burma

Publicerat lördag 18 augusti 2012 kl 13.21
"Utan USA:s eller Europas stöd kan de inte göra något"
(2:22 min)
Demonstration till stöd för Rohingyas i Jakarta i Indonesien. Foto: Tatan Syuflana

Den senaste veckan har det kommit flera tecken på att stödet från den muslimska världen för rohingya-folket i Burma tycks öka. Bland annat har organisationen för muslimskt samarbete, OIC, beslutat att anmäla Burmas behandling av den muslimska gruppen rohingyas till FN.

Men Abul Kalam, en av få exil-rohingyas i Sverige, är tveksam till om det kommer att göra någon skillnad.

– Utan USA eller de europeiska länderna kan de inte göra något alls, säger han.

Eftersom EU och USA nu tagit bort många av sina sanktioner mot Burma, så är Abul Kalam skeptisk till att det muslimska samarbetsorganets utspel i veckan skulle kunna förbättra situationen för minoritetsgruppen.

Han är också tveksam till Saudiarabiens kung Abdullahs besked förra helgen att han vill skänka motsvarande drygt 330 miljoner kronor i bistånd till rohingya-folket.

– Det är jättebra men jag tror inte att rohingyafolket kommer få pengarna.

Han orolig för att den största delen av biståndspengarna kommer fastna hos den burmesiska regeringen. Och han tror dessutom att det kan finnas en baktanke från Saudiarabien att pengarna är till för att de hundratusentals rohyngia-flyktingar som sedan länge bor i Saudiarabien, på sikt ska kunna skickas tillbaka.

– Jag tror kungen försöker få en bra situation i Burma så att han kan skicka tillbaka alla flyktingar till Burma, säger Abul Kalam.

Det finns omkring 800 000 rohingyas i Burma men av den burmesiska regeringen betraktats de som illegala invandrare från Bangladesh, där de inte heller ges något medborgarskap.

I juni bröt oroligheter ut mellan folkgruppen och den buddistiska majoriteten rakhiner i västra Burma.

Minst 80 människor dödades och närmare 100 000 tvingades lämna sina hem och det utlöstes undantagstillstånd.

Burmesiska säkerhetsstyrkor har anklagats för att de inte ingrep när rohingya-minoriteten attackerades. Kritik som regeringen tillbakavisat.

Abul Kalam, som bott i Sverige sedan tio år tillbaka har i princip daglig kontakt med andra rohyngias i Burma där många vänner i sommar drivits från sina hem och nu lever flyktingläger:

– De säger att maten räcker. Ris får dom från FN. Men det stora problemet är vatten och mediciner, säger Abul Kalam.

Det som behövs nu enligt de flesta av Abul Kalams vänner och släktingar i Burma är en FN-ledd fredsstyrka i västra Burma:

– Utan FN-fredsstyrka kan vi inte bo kvar här. Det säger nästan alla jag har kontakt med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".