Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Läget spänt efter den blodiga polisinsatsen

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 19.42
"Tusentals människor bevittnade det som hände"
(1:30 min)
Polisen öppnade eld mot strejkande gruvarbetare i Lonmin utanför Johannesburg. Foto: Scanpix.

Efter de våldsamma händelserna vid en gruva utanför Johannesburg i går fortsätter det att råda ett spänt läge mellan gruvarbetare och polis. Det berättar en av många journalister som under dagen varit på plats utanför gruvan.

– Det är mycket spänt vid gruvan just nu. Många tusentals människor bevittnade det som hände under torsdagen och nu är många otroligt upprörda, särskilt familjerna till de döda naturligtvis, säger Monika Laganparsad, reporter på dagstidningen Sowetan i Sydafrika.

Först uppgav flera källor att det var 30 döda, men dödssiffran har stigit under dagen till 34 efter den blodiga polisinsatsen vid platinagruvan i nordvästra Sydafrika.

Enligt Sydafrikas polischef, som höll presskonferens under fredagen, har dessutom 78 personer bekräftats skadade.

Polischefen sa också att poliserna, som öppnade eld med automatvapen mot de strejkande gruvarbetarna, agerade i självförsvar.

Det här har retat upp många i området runt gruvan där tusentals arbetare strejkat sedan en vecka tillbaka för högre löner från det Londonbaserade företaget Lonmin som äger gruvan.

– Nu är många arga både på polisens våldsamma agerande och på företaget som äger gruvan, säger Monika Laganparsad som tror att oroligheterna kan fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".