Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arenander kommenterar Reinfeldts sommartal

Publicerat lördag 18 augusti 2012 kl 16.34
Arenander: Knappast kontroversiellt
(1:46 min)
Inger Arenander.

Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander var i Gustavsberg och lyssnade på Fredrik Reinfeldts sommartal i dag. Hon observerade bland annat att flera av de satsningar statsministern presenterade knappast möter något motstånd hos oppositionen.

Statligt stöd för utbyggd tunnelbana i Stockholm, med motprestationerna höjda trängselavgifter och fler bostäder är knappast kontroversiellt i något alliansparti, men inte heller i oppositionen, som sedan länge gjort liknande prioriteringar.

Några år tillbaka i tiden sade ledande moderater i Stockholm att tunnelbanan var färdigbyggd, men nu är det alltså ett annat läge.

Stockholm kvävs som tillväxtmotor av trafikinfarkt och stora svårigheter att skaffa en egen bostad.

Löften om forskningssatsningar har varit återkommande den senaste tiden - Reinfeldt gjorde det i dag och vice statsministern, folkpartiledaren Jan Björklund, gjorde det i sitt sommartal förra söndagen.

Inte heller sådana satsningar kommer att möta motstånd i oppositionen, tvärtom.

Fredrik Reinfeldt bekräftade finansministerns budskap tidigare, att trots ekonomisk oro i Europa och trots "betydande nedåtrisker" är det läge att kunna göra något större utgifter än vad regeringen tyckte rätt nyligen. Pressen har ju varit hård på regeringen att ta tillfället i akt att satsa mer för framtiden när det är billigt att låna och när fler behöver komma i arbete.

Det tredje som annonserades i dag - sänkt bolagsskatt - har också aviserats ett bra tag - men regeringspartierna har än så länge inte enats om procentsatser för den framtida bolagsskatten. Nyheten i dag var att statsministern vill gå längre än en ren omfördelning av skatten inom bolagssektorn.

I talet i dag uteslöt Fredrik Reinfeldt inte heller ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter som bidrag för att göra det billigare att anställa.

Det vore inte terminsstart utan angrepp på oppositionen - den lider brist på besked och gemensam politik var Fredrik Reinfeldts applåderade tema. Inte desto mindre har han anpassat valet av politiskt budskap efter den socialdemokratiska offensiven om näringslivets villkor för att bidra till fler jobb.

Fredrik Reinfeldts kommentarer till den senaste tidens debatt om användningen av skattepengar i myndigheter och departement var de självklara - återhållsamhet ska gälla och regler följas - med tillägget att han inte var insatt i detaljer.

Fredrik Reinfeldts ja tack till den ansatta centerledaren Annie Lööfs inbjudan till Småland, för allianssamtal, kan kanske ses som en gest av stöd för henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".