Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

V: Förbjud hyrpersonal efter uppsägningar

Publicerat söndag 19 augusti 2012 kl 12.35
Sjöstedt vill också införa en tidsgräns
(1:41 min)
Jonas Sjöstedt håller sitt sommartal i dag på Gammlia i Umeå klockan 14. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

I eftermiddag håller Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sitt sommartal, och partiet lägger nu fram ett förslag på att det ska bli förbjudet för arbetsgivare som säger upp personal att sedan hyra in personal från ett bemanningsföretag för att göra samma jobb.

– Som det är nu är lagen i Sverige helt otillräcklig. Det finns inget förbud mot att säga upp ordinarie arbetskraft och sedan ta in bemanningsföretag för att göra deras arbetsuppgifter, säger Jonas Sjöstedt.

– Ett sådant kristallklart förbud vill vi skriva in i lagen.

Det handlar alltså om de företag som hyr ut personal till andra företag, organisationer eller myndigheter. Regeringen ska inom kort komma med förslag till lagstiftning för att det svenska regelverket ska stämma överens med EU:s direktiv på området, och då vill Vänsterpartiet att detta skrivs in.

Partiet vill också införa en tidsgräns för hur länge bemanningsföretag ska kunna ha rätt att arbeta i andra företag. Men här har man inget skarpt förslag.

Frågan om villkoren för bemanningsföretagen är inte ny i Vänsterpartiet. På kongressen i vintras när Jonas Sjöstedt precis hade valts till ny partiledare gick en majoritet av ombuden mot partiledningen och krävde att bemanningsföretag skulle förbjudas helt och hållet.

Men det är inte den linje som Sjöstedt kommer att driva i sitt sommartal.

– Det vi lägger fram nu är ett steg på vägen dit och det som är möjligt att göra just nu. Men vi kommer också att arbeta för ett förbud.

Varför är det inte möjligt just nu att driva ett undantag?

– Därför att det skulle underkännas i EU-domstolen.

Jonas Sjöstedt har nu varit partiledare i drygt ett halvår och den Sjöstedt-effekt som  man kunde skönja precis efter partiledarskiftet har nu klingat av. Partiet ligger på omkring  5,5 procent i opinionsundersökningar.

– Jag sa när jag valdes att jag tror att det tar tid att växa och tid att utveckla ny politik och presentera den, att man ska ge det något år, och det tror jag fortfarande är rimligt, säger Jonas Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".