Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Syriska regimen skyldig till brott mot folkrätten"

Publicerat söndag 19 augusti 2012 kl 04.17
Ingen lösning i sikte
(2:55 min)
Flicka från Azaz som flytt och nu bor på ett lastbilsflak. Foto: Phil Moore/Scanpix.

Det har skett uppenbara brott mot folkrätten i krigets Syrien. Det konstaterar människorättsorganisationen Human Rights Watch, som har egna oberoende observatörer på plats. Vår utsände träffade kris-researchern Ole Solvang, som säger att en av de svåraste sakerna med arbetet i Syrien, är att man aldrig vet vad som ska hända.

– Det som slår mig mest är att det är så oförutsägbart, säger

Ole Solvang och berättar hur han och hans team flera gånger tvingats ta skydd vid luftattacker.

Han konstaterar att regimen helt klart gjort sig skyldig till brott mot folkrätten och krigslagarna, till exempel minns han en 13 årig pojke som lekte på en gata i al-Bab med sina kamrater.

En granat slog ner, två kamrater dog, en fick benen bortsprängda, och 13-åringen själv kommer inte att kunna gå på månader.

Det hittills värsta flygangreppet, det mot Azaz i norra Aleppo-provinsen häromdagen och som jag själv bevittnade, är ett uppenbart brott enligt Ole Solvang. För även om det fanns ett oppositionellt mål, var det de civila som dödades.

– Att bruka den typen av kraft och så många bomber på en gång i ett tätbebyggt område medför stora civila förluster. Vi räknar därför attacken mot Azaz som olovlig, säger Ole Solvang.

Det finns en rad dokumenterade brott mot mänskliga rättigheter i Syrien, och de allra flesta har faktiskt regimen gjort sig skyldig till, bland annat det systematiska bruket av tortyr.

– Det är något av det värsta jag har sett hittills faktiskt när det gäller hur systematiskt användandet av tortyr är.

Ett av de allra största bekymren nu är enligt Ole Solvang de utomrättsliga avrättningarna, som både regimen och rebellerna gjort sig skyldiga till.

– En av de saker vi är mest bekymrade över är utomrättsliga avrättningar. Vi har dokumenterat det ganska länge när syriska militären gått in i en stad tillsammans med den milis som kallas shabiha så resulterar det ganska ofta i massakrer, säger Solvang.

Någon lösning på Syrienkonflikten finns inte i sikte, men ett krav för att åtminstone sätta press på både regim och opposition är att införa FN-sanktioner mot de som står bakom angreppen och att den internationella brottmålsdomstolen i Haag undersöker situationen i Syrien.

– Vi är inte så naiva att vi tror att det kommer att göra slut på alla övergrepp över natten, men så här långt verkar den syriska regimen i ett system där det inte finns några konsekvenser för övergrepp och det är det som vi måste förändra.

– Och att något måste göras nu, innan ännu fler civila dör, innan ännu fler barn förlorar sina föräldrar, eller föräldrar sina barn, är helt klart, för övergreppen tycks öka.

– Kriget påverkar den civila befolkningen kraftigt och vi ser det mer och mer hur effekten på de civila ökar, säger Ole Solvang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".