Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Datainspektionen vill kunna ge nätmobbare böter

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 10.06
Bara ett par ärenden har gått vidare till åtal
(2:11 min)
Med satsningen ”Infra-red” tänker Interpol hitta kriminella via sociala medier. Foto: Sean Kilpatrick / Scanpix

Nätmobbningen kan bekämpas genom böter som Datainspektionen ska hantera, det är ett förslag som kom in till regeringen i december förra året men som fortfarande inte har behandlats.

Medan ärekränkningsbrotten ökat med 16 procent i år i jämförelse med samma period föregående år så har väldigt lite gjorts för att komma till rätta med ärekränkningar på nätet enligt Generaldirektör på Datainspektionen Göran Gräslund.

– Under de senaste åren tror jag att det är ett par, tre ärenden som åklagare har gått vidare med när det gäller den här typen av kränkningar. Det är alldeles för lite när vi vet hur det ser ut. Det begås otroligt många kränkningar på nätet. Man måste ta fram några exempel som illustrerar att det här är inte okej. Att samhället agerar och då krävs kanske starkare rättsregler, säger Göran Gräslund.

Som det ser ut i dag kan Datainspektionen inte bekämpa nätmobbing och kränkningar på nätet. I en skrivelse till justitiedepartementet i december förra året föreslog myndigheten att de skulle kunna utfärda böter till personer som bryter mot lagen och också fungera som ombud för de drabbade i en domstolsprocess.

Skrivelsen har emellertid fastnat på tjänstemännens skrivbord och har inte lett till några förslag som skickats ut till varken politikerna i justitieutskottet eller till regeringen. Först efter att Ekot uppmärksammade skrivelsen för justitieutskottets vice ordförande, centerpartisten Johan Linander, ska Datainspektionens förslag om hur man kan bekämpa nätmobbingen tas upp när justitieutskottets ledamöter träffas efter sommaruppehållet.

Enligt Johan Linander är det värt att titta på möjligheten att ge Datainspektionen mer ansvar.

– Det är därför vi kan behöva titta vidare på om det är någon annan myndighet som ska kunna ge böter till de personer som begår den här typen av brottslighet. Men om det är ett brott som begås så är det ju polisen som ska utreda det i första hand.

Som det ser ut nu så går ytterst få av de tusentals anmälningar för ärekränkning upp i domstol. Göran Gräslund anser att nätmobbingen och ärekränkningar på internet är till stor del ett socialt problem i hur vi uppträder mot varandra på nätet men tycker också att riktlinjer behövs.

– Jag tror att det skulle vara en god hjälp att om jag vet att jag blir utsatt för en grov kränkning eller begår jag en grov kränkning så kan det straffa sig. Det är den vägen man får människor att sköta sig men det behövs någon form av riktmärke.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".