Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Etniska konflikter i vägen för demokrati i Burma

Uppdaterat onsdag 22 augusti 2012 kl 14.19
Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 06.00
80 000 tvingas bo i flyktingläger
(2:23 min)
Thant Myint-U. Foto: Thant Myint-U.

De senaste åren har besked om reformer i Burma kommit allt tätare. Men för att verkligen bli en demokrati måste landet lösa sina etniska konflikter, menar en av presidentens rådgivare.

I går avskaffades förhandscensuren för tidningsjournalister och presidenten beslöt att man ska utreda vad som hände när minst 80 människor i våras fick sätta livet till i en av landets etniska konflikter.

Det är positiva tecken, men det är det en lång väg kvar till verklig demokrati i Burma och för att nå dit måste landet lösa sina etniska konflikter, säger en av presidentens rådgivare, Thant Myint-U.

– Det är av yttersta vikt att vi når verkliga fredsuppgörelser med alla etniska grupper. Samtidigt får vi inte glömma bort att Burma nått mycket längre än vad i alla fall jag trodde för ett år sedan, säger Thant Myint-U, som föddes i New York av dottern till FN:s förre generalsekreteraren U Thant.

Nu har Thant Myint-U flyttat tillbaka till Burma och jobbar bland annat som ekonomisk och social rådgivare till president Thein Sein.

Den etniska konflikten i landets sydöstra provins Rahkine satte återigen fokus på landets problem trots att Burma det senaste året blivit allt öppnare. Fortfarande tvingas runt 80 000 människor bo i flyktingläger i Rahkinestaten efter våldet mellan de två folkgrupperna Rohingyas och burmeser.

Den etniska oron finns även på andra håll i landet.

– Vi vill ha en genuin fred, men om regeringen inte löser de nationella problemen blir det krig här igen, sa Mahn Robert Bazan i dag till radio och TV-kanalen Democratic Voice of Burma.

Bazan är ledare för ett av de lokala partierna i Karenstaten som i över 60 år stridit för att få bli en egen stat men som nu ingått ett avtal om eld upphör med regeringen.

I norr, i Kachinstaten, pågår sedan ett år tillbaka ett gerillakrig mellan Burmas militär och Kachin Independent Army som lett till att runt 75 000 människor tvingats fly sina hem. Men, säger Thant Myint-U, det pågår fredsamtal nu.

– Ja, de har nu pågått i några månader. Vi väntar nu på nästa steg i dessa samtal, som har visat att det finns en vilja från båda sidor att få slut på striderna.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".