Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi död

Uppdaterat tisdag 21 augusti 2012 kl 11.05
Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 06.32
Kjetil Tronvoll: "Försinkar benådandeprocess"
(0:43 min)

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi är död, rapporterar statlig tv. Han har inte setts offentligt sedan i juni. Premiärministern har varit den person som fört samtalen om en benådan av de två fängslade svenska journalisterna i Etiopien.

– Afrika har förlorat en stark och viktig ledare i premiärminister Meles Zenawi. Vi vill alla hjälpa Etiopien att möta sina framtida utmaningar, skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

Sedan tidigare har det vid svenska utrikesdepartementet funnits oro för vad premiärministerns frånvaro kunde betyda för möjligheterna för att de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ska bli benådade, enligt TT.

I slutet av juni hade det gått ett år sedan de svenska journalisterna greps i Etiopien, och alla viktiga samtal om en eventuell benådan har förts med premiärministern personligen.

Kjetil Tronvoll, expert på etiopisk politik och professor vid International Law and Policy Institute i Oslo, har tidigare oroats över att läget i landet kan komma att blir turbulent i och med premiärministerns död.

– Det finns många olika scenarier. Dagens utrikesminister Hailemariam Desalegn är en kompromisskandidat, en kompromissernas man, och om han blir den nya permanenta premiärministern kommer man kanske få se ett mer liberalt Etiopien, med en mer öppen politisk kultur.

– Men det finns fortfarande många ideologiska "hardliners" i partiet och ledningen som kanske känner att de bör ta över och då kan en stramare politik vidareföras, kanske ännu mer inskränkande än den som Meles har utövat, säger Kjetil Tronvoll i P1-morgon.

Frågan om de två svenskarnas frigivning kan dels komma att prioriteras ned, när den etiopiska regeringen måste hantera den akuta situationen, men Meles Zenawi har också, trots hårda uttalanden, varit den som ställt sig mest positiv till att benåda svenskarna.

– Tyvärr tror jag att detta sinkar deras benådandeprocess. Det är föga troligt att en övergångsledare skriver under deras benådningspapper. Det blir troligtvis en väntan till dess en ny permanent ledare finns på plats, säger Kjetil Tronvoll efter beskedet.

– Så får man hoppas att den nye ledaren är kompromissvillig och intresserad av Etiopiens internationella rykte, och därmed medger benådan.

Hur nära i tid tror du att de svenska journalisterna var en bedåning?

– Jag tror att det låg väldigt nära i tid. Och jag tror att det har varit väldigt svårt att få detta på plats. Men nu kan man säga att vi är tillbaka på ruta ett, med tanke på osäkerheten kring en permanent premiärminister, säger Kjetil Trovol.

Det är formellt presidenten Girma Wolde-Giorgis som skriver under benådningsbeslut. Men signalerna från Addis Abeba har varit att det i praktiken är kretsen kring premiärministern som avgör frågan, skriver TT.

"Etiopien är stabilt och allting kommer att fortsätta enligt plan", säger en regeringstalesperson i Etiopien enligt Reuters.

Tillsvidare är det landets utrikesminister och vice premiärminister Hailemariam Desalegn som ska leda regeringen, vilket han också gjort under Meles Zenawis frånvaro de senaste månaderna.

Ekot/TT

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".