Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om fastighetsavgift får svalt mottagande

Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 12.51
"Vi är i grunden nöjda"
(2:45 min)
1 av 2
Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP), Henrik von Sydow (M). Foto: Bildmontage/Sverigesradio.
2 av 2
Klicka för grafik

Förslaget om en ny fastighetsbeskattning får ett svalt mottagande av både socialdemokraterna och moderaterna. Som Ekot berättade i morse innebär förslaget att taxeringsvärdena slopas och att fastighetsavgiften istället avgörs utifrån hur stort man bor.

– Vi är i grunden nöjda med de förändringar av fastighetsbeskattningen som genomfördes 2007. Det kan vara välkommet med förslag som bidrar till en förenkling av fastighetsskatten. Vi får pröva de förslagen när vi ser utredningen, säger Henrik von Sydow är skatteutskottets moderate ordförande.

I eftermiddag får finansminister Anders Borg Bostadstaxeringsutredningen på sitt bord. Som Ekot kunde berätta i morse föreslår utredningen att taxeringsvärdet på bostäder slopas och ersätts av ett nytt system som utgår från hur stor boytan är.

Den som bor större betalar mer och tvärt om, både när det gäller lägenheter, fritidshus och småhus.

Utredningen föreslår också att landet delas in i tre zoner, storstadsområde, mellankommuner och glesbygd. Där avgiften i storstadsområdena Stockholm, Göteborg, Malmö blir högst.  

Uppdraget var att se om det gick ta bort taxeringsvärdet och samtidigt behålla skatteintäkterna på bostäder som i dag ligger på 15 miljarder.

Det har framförallt varit Kristdemokraterna som har drivit på för att ta bort taxeringsvärdet, som ansetts godtyckligt.

Men intresseorganisationen Villaägarna, som hjälpt kristdemokraterna att driva på för förändringa av fastighetsskatten 2007, gick redan i maj ut och varnade för att Bostadstaxeringsutredningen skulle föreslå en höjning av fastighetsavgiftens tak - från dagens 6 800 till 10 000 kronor kring storstäderna.

Då, i maj, gick partiledaren Göran Hägglund ut och var skeptisk.

I dag väntar både Göran Hägglund och bostadsminister Stefan Attefall med kommentarerna tills utredningen lagts fram. 

Socialdemokraterna vill inte heller in och röra i den känsliga frågan om hur fastigheter beskattas.

– Vi tycker att det är viktigt att man har stabila förutsättningar att kunna planera sin ekonomi. Därför har vi socialdemokrater inte drivit något arbete för höjd fastighetsskatt, säger Magdalena Andersson som är ekonomisk politisk talesperson för Socialdemokraterna.

Ska jag tolka det som att socialdemokraterna inte vill ändra i hur fastighetsavgiften tas ut?

– Vi får se om regeringen kommer med något förslag med anledning av den här propositionen. Men för oss socialdemokrater är det väldigt viktigt att man har stabila förutsättningar för sin privatekonomi.

Miljöpartiet är försiktigt positivt till förslaget, men med brasklappen att om förändringar ska göras så ska de ske i bred enighet.

– Vi har länge efterfrågat att det ska finnas en tätare koppling mellan beskattning av fastigheter och miljöpåverkan. Det ska vara billigare om man har liten energianvändning och små utsläpp och då är ju beskattning baserat på yta ett steg i rätt riktning som vi ser det säger, säger Per Bolund som är miljöpartist i finansutskottet.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".