Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eurokrisen fortsätter kasta skugga över ekonomin

Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 14.23
"Vi är väldigt nära recession i euroområdet"
(1:58 min)
Eurokrisen, som inte ser ut att ha något slut. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Det fortsätter att vara dystert i världsekonomin och även tidigare starka tillväxtländer bromsar nu. Värst är det i eurozonen med vissa undantag. Eurokrisen, som inte ser ut att ha något slut, äventyrar även svensk ekonomi.

– Fortfarande har vi en återhämtning, men den är väldigt svag och vi behöver revidera ned tillväxten. Framförallt 2012 och 2013. Vi är väldigt nära recession i euroområdet, återhämtningen är trög i USA och vi har en betydligt svalare konjunktur i tillväxtländerna, säger Cecilia Hermansson som är chefsekonom vid Swedbank.

Det är en något dystrare ton nu överlag än i våras då det fanns ljusglimtar. Swedbank skriver ner tillväxtutsikterna de kommande åren. Nu bedöms den globala ekonomin växa med 3 procent 2012 och med 3,1 procent 2013.

Det kan jämföras med den tidigare prognosen i april då Swedbank räknade med en tillväxt på 3,1 procent i år och 3,4 procent nästa år.

Den viktigaste risken är krisen i eurozonen där den politiska processen avgör, men även hotet om en kraftfull finanspolitisk åtstramning i USA efter årsskiftet och en hårdlandning i Kina oroar, enligt Cecilia Hermansson.

För svensk del innebär det att tillväxten nästa år blir lägre än i år, 1,8 procent i år, med 1,6 procent nästa år.

2014 hamnar den på 2,4 procent. Arbetslösheten väntas i år landa på 7,5 procent för att sedan öka till 7,7 procent nästa år.

Swedbank förutsätter att Riksbankens styrränta ligger kvar på dagens 1,5 procent fram till hösten 2013. Därefter höjs räntan i två steg till 2,0 procent och sedan till 2,5 procent under 2014.

Även Erik Penser Bankaktiebolag tror på lägre tillväxt i år. 

Den svenska BNP-tillväxten faller till 1,3 procent i år och ökar därefter till 2 procent 2013, enligt en färsk prognos.

För 2013 innebär det en sänkning av prognosen med 0,1 procentenheter sedan bankens prognos från januari.

Arbetslösheten beräknas i år i snitt bli 7,5 procent, samma nivå som 2011. Den antas öka marginellt 2013 till 7,6 procent i snitt.

Inflationen väntas hamna under 1 procent det kommande året för att öka något under sommaren och hösten 2013.

Prognosen bygger på att Riksbankens räntebana följs, vilket innebär att reporäntan ligger kvar på 1,5 procent 2012-2013, enligt Erik Penser Bankaktiebolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".