Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KD-ledaren gör tummen ned åt ny fastighetsavgift

Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 17.16
"Jag tycker inte att det duger"
(1:40 min)
1 av 2
Göran Hägglund gillar inte förslaget. Foto: Jens L´Estrade/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Bostadstaxeringsutredingen föreslår att fastighetsavgiften ska räknas utifrån boyta och var i landet man bor, och att taxeringsvärdet slopas. Förslaget avfärdas av Kristdemokraternas partiledare.

– Ja, vinnare finns ju tillexempel bland hyreshusen, sådana som har små lägenheter tillexempel studenter, singelhushåll. De betalar ju i dag lika mycket som de som har väldigt stora lägenheter. Det finns i dag en enhetstaxa för lägenheter, så de är väl de tydligaste vinnarna i det nya förslaget till förändring, säger utredaren Monica Haapaniemi.

Monica Haapaniemi har haft regeringens uppdrag att föreslå hur systemet med taxeringsvärden kan tas bort men att intäkterna från fastighetsavgiften fortfarande ska vara 15 miljarder.

Om studenterna eller singelhushåll i hyreshus är vinnare så får de som bor i stora lägenheter eller stora hus betala mer.

Enligt förslaget delas kommunerna in i tre områden: storstad, mellan och glesbygd och fastighetsavgiften räknas per kvadratmeter.

Högst avgift i storstadsområdena, lägst i glesbygd.

För att finansiera att mindre hus får lägre avgift än i dag föreslår utredaren att maxaviften eller taket för fastighetsavgiften höjs från dagens 6 800 kronor om året till 10 000 i storstadsområdena och till 9 600 i mellankommunerna. I glesbygden skulle taket sänkas till 6450 kronor.

Kristdemokraternas partiledare som gick till val på att taxeringsvärdet skulle bort är besviken.

– Poängen med utredningen var att den skulle ta fram en modell. Man har tagit fram någonting som jag tycker blir svåröverblickbart. Det leder till ökade boendekostnader för inte obetydliga grupper. Jag tycker inte att det duger.

Så det kommer inte att bli verklighet?

– Inte om jag får bestämma, svarar kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Inte heller Folkpartiet, Centerpartiet eller Moderaterna vill göra om bostadtaxeringen på det sätt som utredningen föreslår.

Socialdemokraterna ser inte heller några akuta behov av ändringar.

– Vi får se om regeringen kommer med något förslag men för oss Socialdemokrater är det viktigt att man har stabila förutsättningar för sin privatekonomi, säger partiets ekonomiska talesperson Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".