Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken: "Kronan oväntat stark i sommar"

Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 17.59
"Det kommer hela tiden ny information"
(3:51 min)
Kerstin af Jochnick. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Den svenska kronan har stärkts betydligt mot de viktigaste valutorna och det skapar problem för export-företagen. Det fortsätter att vara dystert för konjunkturen och tillväxten faller. Frågan är om Riksbanken tar intryck av kritiken och sänker räntan i september?

I dag har vice Riksbankschefen Kerstin af Jochnick uttalat sig.

– Det kommer hela tiden ny information. Det ena är att utvecklingen i framförallt eurozonen. När vi fattade vårt beslut i juli så var det ett orosmoln som vi fick ta hänsyn till. Nu har eurozonen kommit lite längre i sin process när det gäller hur stödfonden kan användas och om Greklands sparpaket, men det finns fortfarande många utestående frågor som vi behöver få klarhet i, säger vice Riksbankchef Kerstin af Jochnick.

Sommarens snackis i vida ekonomkretsar har onekligen varit Riksbankens till synes envisa fasthållande vid sin uppfattning att räntan ligger fint där den ligger, stadigt på 1,5 procent, oförändrat sedan i februari.

Nu medger vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick att kronan har blivit oväntat stark under sommaren, delvis i alla fall som en konsekvens av riksbankens ränta som är låg, men hög jämfört med andra centralbanksräntor.

Så vad bör göras?

Marknadens tolkning i dag efter vice Riksbankschefens uttalanden, är att räntan fortsätter att ligga still på 1,5 procent även efter nästa penningpolitiska möte i början av september.

Svensk inflation ligger under 2 procent just nu, och tillväxttalet mätt i BNP det andra kvartalet överraskade prognosmakarna, återigen. Svensk ekonomi går starkt.

På sikt kommer även inflationen att gå upp mot två procent, enligt Riksbanken.

Men vägen dit kantas av dysterhet i världsekonomin och även tidigare starka tillväxtländer bromsar nu. BRIC-ländernas höga tillväxttal viker, i alla fall i år.

Värst är det i eurozonen med vissa undantag, och eurokrisen som inte ser ut att ha något slut äventyrar även svensk ekonomi.

Det menar Swedbank i sin senaste konjunkturrapport.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".