Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot ny lag som ska få ner antalet vildkatter

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 07.16
"Måste anpassa lagen efter katternas situation"
(1:53 min)
1 av 2
Efvalena Åhman. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio.
2 av 2
Alla katter ska märkas och registreras, enligt förslaget. Arkivfoto: Tomas Oneborg/Scanpix.

En ny djurskyddslag håller på att ta form. Tiden för att komma med remissvar till förslaget gick ut i somras. Lagen ska bland annat ta krafttag mot problemet med förvildade och övergivna katter. Men flera organisationer är starkt kritiska mot tillvägagångssätten som presenteras i djurskyddsutredningen.

Förslaget innehåller fem åtgärder för att minska antalet herrelösa katter. Nytt är till exempel att det ska understrykas att det är förbjudet att överge djur och alla katter ska märkas och registreras, för att länsstyrelsen och polisen ska kunna avgöra om katten ska omhändertas eller inte.

Men det hjälper inte alla de hundratusen katter som redan i dag är herrelösa, menar Efvalena Åhman, sekreterare på Göteborgs katthjälp, som står bakom ett av remissyttrandena.

– Vad man har gjort är att man gör en mall efter tama, ägda katter och i den lagen ska man nu trycka in de herrelösa katterna. Det är som att försöka få in en rund boll i ett cylinderformat hål och det går inte. Man måste anpassa lagen efter de här katternas situation, att de ska få leva sina liv på sina villkor, säger hon.

Flera katthem i landet är också kritiska till att den enda realistiska utvägen för en katt som omhändertas i förlängningen är avlivning. Istället förespråkar Göteborgs katthjälp med flera TNR-metoden: Trap, neuter, return.

– Vilket betyder att man fångar in katterna, man kastrerar dem och man ger katterna en veterinärundersökning, och sedan släpper man ut dem i samma miljö där man fångade in dem. Inte vind för våg som många verkar tro, utan de katterna har tillsyn av volontärer livet ut. På det sättet minskar man tillväxten av nya katter.

Metoden förekommer i flera delar av världen, bland annat i England och USA.

I Göteborg har en kattkoloni drivits på det här sättet i fem år med gott resultat, men Helena Elofsson, zoolog och utredningssekreterare för djurskyddsutredningen, säger att TNR inte går att lita på.

– Vi har tittat på den metoden, men vi anser inte att det finns tillräckligt med bevis för att man kan ge katter tillräckligt med tillsyn för att man ska kunna anse att metoden är förenlig med djurskyddslagstiftningen, säger Helena Elofsson, zoolog och utredningssekreterare för djurskyddsutredningen.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".