Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"En resningsdomstol skulle öka rättssäkerheten"

Uppdaterat torsdag 23 augusti 2012 kl 07.49
Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 02.24
"Krav på Quick-kommission är populism"
(1:32 min)
Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Sverige behöver en resningsdomstol som kan pröva resningsansökningar från alla som anser sig ha blivit felaktigt dömda, det menar moderata riksdagsledamöter. På Svenska Dagbladets debattsida avfärdar de kraven på en speciell granskningskommission i fallet med Thomas Quick.

Quick, eller Sture Bergwall som han nu heter, har erkänt och dömts för åtta mord, men sedan tagit tillbaka erkännandena och hittills friats i tre fall.

Och Andreas Norlén, en av författarna till artikeln, poängterar att han inte är den första som blir felaktigt dömd.

– Sådana här misstag förekommer och då gäller det att de prövas och granskas på ett oberoende och rättssäkert sätt. Det sker naturligtvis en god prövning av resningsansökningar redan i dag. Men vi menar att det här vore ett steg mot att förebygga, effektivisera och göra prövningen än mer oberoende av de tidigare prövningarna, säger Andreas Norlén.

Tanken med den föreslagna oberoende resningsdomstolen är alltså att den självständigt ska pröva alla resningsansökningar från alla som anser sig vara oskyldigt dömda.

De moderata riksdagsledamöterna skriver på Svenska Dagbladets debattsida att en domstol som fokuserar på just resningsansökningar skulle öka rättssäkerheten och gynna alla, i stället för att lägga fokus på enskilda fall i form av kommissioner.

– Fördelarna med att samla alla resningsansökningar i en domstol i stället för som det nu är på flera olika håll är att man får en samlad kompetens. Man kan samla personer där med en gedigen erfarenhet av domstolsarbete och som har förmågan att se igenom alla de många ansökningar som kommer in, för att se var det har begåtts allvarliga misstag, säger Andreas Norlén.

– Vi reagerar mot de här kraven på en speciell Quick-kommission. Vi menar att de har ett drag av populism över sig och att i stället för att fokusera enbart på det här fallet så menar vi att man borde ta ett bredare grepp, säger Andreas Norlén.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".