Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner: "Det statliga stödet räcker inte"

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 13.40
Etableringsstödet på två år för lite anser många kommuner
(2:04 min)

De kommuner i landet som väntar en ökad anhöriginvandring framöver vill se mer stöd och pengar från staten.

Regeringens förslag om att utöka möjligheten till statligt etableringsstöd för vissa invandrargrupper välkomnas nu av de flesta kommuner. Förslaget kan börja gälla från årsskiftet.

Men det är långt i från nog, säger Anders Berglöv, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Flens kommun.

– Det är en väldig förbättring, men man ska samtidigt vara klar över att även om det är en mindre utökning av kommunens kostnader så sker den utökningen från ett redan väldigt ansträngt läge. Och dessutom med den situation vi har i Flens kommun på vår arbetsmarknad där vi vet att det är väldigt svårt att få jobb, säger Anders Berglöv, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Flens kommun.

Det statliga etableringsstödet till kommunen är två år långt och rör till exempel språkundervisning. Men för att det statliga etableringsstödet ska gälla för invandrade anhöriga måste personen sökt svenskt uppehållstillstånd inom två år efter att den han eller hon vill återförenas med i Sverige fått sitt tillstånd. Och det här har ställt till det främst för de somalier vars somaliska id-handlingar, under längre tid än så, inte godkänts av Migrationsverket. Men från januari i år går det i stället bra med dna-test och därför väntas större grupper anhöriga nu kunna komma.

Strax innan sommaren fick flera kommuner som uttryckt oro över detta ett brev från integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som framhöll lagförslaget om att förlänga den här tvåårsgränsen från och med årsskiftet, så att fler anhöriginvandrare kan ta del av etableringsstödet.

Enligt Arbetsmarknadsdepartementet omfattar det 3 800 personer.

Enligt de remissvar som nu kommit in under sommaren välkomnas förslaget, men flera vill se att tidsgränsen för anhöriga tas bort helt, att det ska gälla alla anhöriginvandrare och att lagen borde träda i kraft tidigare.

Majoriteten kommuner understryker också att etableringsstödet på två år inte räcker. I Katrineholm till exempel säger deras socialdemokratiska kommunalråd Göran Dahlström att det är nu, när stödet funnits i just två år, som de ser hur det fungerar:

– Enligt de rapporter vi har så har den här etableringslagen bara kunnat slussa ut fyra till fem procent av de somalier som har kommit de här två åren. Och det innebär för Katrineholms del att det är cirka 130 hushåll som nu står och väntar på att komma in på socialförvaltningen och få försörjningsstöd, säger Göran Dahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".