Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet kring tryckfrihetslagarna

Uppdaterat torsdag 23 augusti 2012 kl 17.18
Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 11.54
Vill ha teknikoberoende grundlag
(1:53 min)
Göran Lambertz, ordförande i yttrandefrihetskommittén. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.

De svenska tryckfrihets- och yttrandefrihetslagarna bör finnas kvar. Det föreslår Yttrandefrihetskommittén, som alltså förkastar idén om att ersätta dem med en ny lag. Men utredningens ordförande Göran Lambertz har en annan uppfattning, han reserverar sig mot förslaget vilket är mycket ovanligt.

– Ja, som ordförande i en sådan här kommitté ska man inte reservera sig om man inte tycker att man har starka skäl för det. Jag tycker att skälen är väldigt starka. Och jag tror egentligen inte att någon betvivlar att man så småningom kommer fram till en teknikoberoende grundlag. Därför tycker jag att det var synd att vi inte gjorde det nu, säger kommitténs ordförande Göran Lambertz.

Med teknikoberoende menar Göran Lambertz ett helt nytt förslag till yttrandefrihetslag. Ett förslag som är anpassat till dagens nya medielandskap, vilket också ingick i utredningens uppdrag att ta reda på.

Men kommittén kunde inte enas om en helt ny grundlag där grundlagsskyddet är detsamma för tryckt skrift på papper som det är för det någon skriver, till exempel, i en blogg.

--  Vi kan inte se att dagens två lagar har sådana allvarliga brister så att det finns anledning att byta ut dem mot en ny grundlag, så att det var vad vi landade i. Vi tycker att de är tillräckligt goda och vi vill värna den svenska tryck- och yttrandefriheten med långa traditioner, säger Ulrika Karlsson som sitter i utredningen för Moderaterna.

Däremot uppmanar utredningen regeringen att återkomma med ett nytt lagförslag som på annat sätt kan stärka integritetskyddet för det skrivna, eller yttrade, på nätet. Utredningen föreslår också att de gamla lagarna görs mer begripliga så att alla förstår sina rättigheter. Lagen behöver också i viss mån anpassas till EU, till exempel när det gäller etiketter på varor.

Justitieminister Beatrice Ask var trots allt nöjd med förslaget som utredningen lämnade över.

– Integriteten är oerhört viktig men just när det gäller yttrandefrihet och tryckfrihet så tror jag att man ska vara försiktig med att peta i onödan i lagstiftningen för det är väldigt lätt att man inte ser konsekvenserna.

Ser du något konstigt i att ordförande för utredningen reserverar sig?

– Det är ovanligt, men det är faktiskt var och ens rätt att driva sin uppfattning i förhållande till det uppdrag man har fått, säger justitieminister Beatrice Ask om att Yttrandefrihetskommitténs ordförande Göran Lambertz reserverade sig.

Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".