Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårt asyltryck på Migrationsverket och kommuner

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 16.50
"De ber mer och mer om hjälp"
(1:52 min)
Både Migrationsverket och kommunerna pressas hårt av ett ökat asyltryck från främst Syrien. Foto: Scanpix.

Antalet asylsökande ökar och har nu överskridit Migrationsverkets beredskap med 7 000 personer. Det ökade antalet asylsökande från speciellt Syrien sätter stor press både på Migrationsverkets flyktingförläggningar och på kommunerna.

Peter Grip driver asylboendet på Oppänge vandrarhem på Hisingen i Göteborg.

– Jag skulle säga att Migrationsverket går på knäna. De gör vad de kan och de jobbar dygnet runt. Vi hjälper till så mycket vi kan, säger han.

Hur märker ni att de går på knäna?

– De ber mer och mer om hjälp, de försöker anställa folk och de hinner inte med. Varje vecka är det väldigt mycket folk som kommer in, berättar Peter Grip.

Oppänge vandrarhem med 76 sovplatser är ett av många tillfälliga asylboenden som öppnat för att bistå Migrationsverket och de tusentals asylsökande som kommer till Sverige. Och just nu är trycket stort.

Migrationsverket har beredskap för 30 000 asylsökande men just nu överstiger den med 7 000 personer, många av dem från Syrien. Registrering av asylsökande är på efterkälken och Migrationsverket flyttar om personal. Men för Caroline Henjered som är verksamhetschef på Migrationsverket så är den största svårigheten att hitta lediga bostäder.

– Hela tiden är det en utmaning för oss att klara situationen. Vi har större behov och det här är en kaotisk situation som vi sitter i. Vi har en utbyggnadsplan men vi behöver också ha ett samarbete med lokalsamhällen och andra instanser för att klara det här, säger Caroline Henjered.

Samarbetet mellan kommuner och Migrationsverket lider eftersom Migrationsverkets ofta ger kommunerna väldigt kort varsel om bosättandet av asylsökande. Caroline Henjered förstår kritiken som kommunerna ger Migrationsverket men tror inte att situationen kommer att ändras med tanke på flödet av människor som anländer. Men Per-Arne Andersson som är avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tycker att det krävs ett bättre och bredare samarbete framöver.

– Det här kommer att ställa stora krav på samarbete mellan Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Försäkringskassan, SKL och regeringen. Vi behöver verkligen samarbeta i stället för att skylla på varandra, säger Per-Arne Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".