Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sprickorna närmar sig Kiruna snabbare än väntat

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 16.58
"Innebörden i det här är kännbar"
(2:08 min)
1 av 2
Kirunagruvan. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S). Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Marksprickorna ovanpå gruvan i Kiruna breder ut sig snabbare än LKAB tidigare trott. Redan om fem år måste bostadshus i centrala Kiruna utrymmas.

– Vad jag förstår så handlar det i det här fallet om en förändring inom en felmarginal i de här sammanhangen, säger Lotta Fogde, kommunikationsdirektör på LKAB.

– Men varför innebörden i det inte har förståtts tydligt av båda parter kan jag inte reda ut i nuläget. Vi ska nu träffa kommunen för att försöka få ordning på det.

Men du säger att det här är inom felmarginalen, 5--7 år är en ganska grov felmarginal.

– Ja, felmarginalen mäts i meter, men visst, innebörden i det här är kännbar.

För kommunalrådet Kristina Zakrisson kom dagens besked som en total överraskning.

– Det här senaste om att det finns områden som ska vara tömda inom fem år det var helt nytt för mig.  Det är ju lite svårt att ha ansvar för samhällsplaneringen om man inte får uppgifter i god tid, säger hon.

– Nu får vi sätta oss och väldigt snabbt göra ett avtal och komma fram till ett beslut hur utvecklingen och avvecklingen ska gå hand i hand.

Gruvbrytningen under Kiruna har genom åren lett till att sprickbildningen kommer allt närmare stadens centrum och sedan länge står det klart att stadskärnan måste flyttas.

Men nu har LKAB med kort varsel uppdaterat sin prognos över när sprickorna når centrum och nu måste invånarna flytta snabbare än vad man tidigare trott, enligt uppgifter från SVT Nordnytt.

Det innebär att husen som i folkmun kallas berlinmuren, snusdosan och spottkoppen måste börja utrymmas mellan 2018 och 2020.

Lotta Fogde, kommunikationsdirektör på LKAB, är medveten om vilka bekymmer beskedet innebär.

– Det är ont om tid att planera för alla de fastighetsköp och de nya planer som kommunen måste ta fram. För människor ska ju ha någonstans att ta vägen också. Det handlar ju inte bara om att vissa byggnader och verksamheter ska flytta på sig utan det ska ju växa upp ett nytt attraktivt Kiruna och det är klart att den utmaningen blir inte mindre av att tidsfönstret krymper, säger Lotta Fogde.

Kommunledningen i Kiruna ska i eftermiddag ha ett akut inkallat möte med LKAB för att få information om läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".