Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu ska olyckorna inom skogsnäringen granskas

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 04.25
"Kommer upp en del lik ur garderoben kanske"
(2:01 min)
Mindogas Jarusis kommer från Litauen och fick lära sig nya säkerhetsrutiner i Sverige. Foto: Julia Wiraeus/Sveriges Radio.

Arbetsmiljöverket ska börja en nationell inspektion av den olycksdrabbade skogsnäringen. Hittills i år har sex personer dött vid trädfällning och arbetsolyckorna är betydligt fler.

Tommy Svedberg driver ett skogsföretag i Uppland och hoppas på att insatsen får effekt.

– Det kommer väl upp en del lik ur garderoben kanske, säger han.

Närmare 30 000 personer arbetar inom skogsbruket. Branschen är en av de mest olycksdrabbade och under de senaste fem åren har 26 personer dött i samband med till exempel trädfällning.

För att minska olyckorna ska skogsföretagen inspektera 1 500 arbetsplatser under två år. Riskbedömning och skyddsutrustning är områden som ska granskas så att arbetet görs på rätt sätt.

Trenden inom skogsbruket är att antalet småföretag växer och att skogsarbetarna kommer från andra länder. Arbetsgivarna blir uppdragsgivare och det traditionella arbetsgivaransvaret försvinner. Det tror Tommy Svedberg kan påverka säkerhetstänkandet.

– Det är inte många som vill ta steget och skaffa anställda. Man jobbar med andra ensamföretagare och när det inte stämmer jobbar man ensam.

Tommy Svedbergs anställda håller på att röja upp en villatomt i Vallentuna utanför Stockholm. Hans anställda kommer som många andra skogsarbetare från Baltikum och det kan leda till kommunikationsproblem.

– Det är svårt att förmedla om de inte har ett eget säkerhetstänk. Då får man hoppas att de hjälper varandra för jag behärskar inget av deras språk. Det blir att storebror hjälper lillebror, säger han.

Mindogas Jarusis kommer från Litauen och fick lära sig nya säkerhetsrutiner i Sverige.

– När vi började berättade chefen att vi inte kan fälla träd utan byxor och skor och så tittade vi i broschyrer och på internet.

Säkerhetsrutinerna kan skilja sig mellan olika länder och en växande andel utländsk arbetskraft ställer nya krav på skogsföretagen, säger Mikael Sjöberg som är generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

– Det finns utmaningar. De går att lösa. Vi ska inte vara rädda för utländsk arbetskraft och det ställer extra höga krav på arbetsgivarna och det måste man vara medveten om.

Det är särskilt lätt att glömma bort säkerhetsfrågor när ett företag är nystartat och det finns mycket annat att tänka på, säger Mikael Sjöberg.

– Det som man har jobbat upp i storföretagen under många, många år, riskerar att försvinna när småföretagen ersätter dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".