Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Telia Sonera svarar på kritiken om diktaturstöd

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 18.44
"Kan vara ett svårt dilemma"
(2:06 min)
1 av 2
Lars Nyberg, VD och koncernchef för Telia Sonera. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik.

I dag svarade Telia Sonera på kritiken bolaget fått för sitt agerande i forna Sovjetstater. Kunder har avlyssnats och nät stängts ned när polis och säkerhetstjänst begärt det. Vd:n Lars Nyberg säger nu att om brotten är omfattande i ett land så kan det bli aktuellt att lämna.

– Om det skulle bli på det viset att det bryts mot mänskliga rättigheter på grova sätt, regelbundet, då tror jag att vi måste vara beredda på att fundera över ifall vi ska vara kvar i det landet, säger Lars Nyberg vid en presskonferens på huvudkontoret i Stockholm och fortsätter.

– Men samtidigt som jag säger det, vill jag påpeka att de länder som vi är i och som vi har operationellt ansvar i, där är vi inte i närheten av den debatten.

Sedan i våras har flera avslöjanden om Telia Soneras verksamhet i tidigare Sovjetstater skakat bolaget. Telia Sonera eller dess dotterbolag har aktivt samarbetet med olika säkerhetstjänster. Människor har gripits och fängslats.

Kritiken bland kunder, ägare och allmänhet har varit massiv. Huvudägaren, staten, har krävt att Teliasonera nu tar ett större ansvar.

Men brotten är alltså inte i den omfattningen på någon av bolagets marknader att Telia Sonera ens diskuterar en reträtt, enligt vd Lars Nyberg. 

– Att både följa lagar och förordningar i länder som inte är demokratier och samtidigt värna den enskildes integritet kan vara ett svårt dilemma, säger Nyberg och berättar om åtgärder för att förbättra bolagets agerande.

Till exempel flyttas nu ansvaret upp till koncernledningen när regimer begär att avlyssna nät eller stänga ned sajter.

En sådan förfrågan fick ledningen häromdagen från Kazakstan som ville stänga ett 3G-nät i en stad där säkerhetstjänsten KGB skulle genomföra en övning. Ledningen svarade ja.

Men huruvida de skulle ha svarat nej om förfrågan inneburit ett brott mot internationellt stadgade rättigheter kan inte vd Lars Nyberg säga.

Telia Sonera ska också gå igenom hur bolaget arbetar för mänskliga rättigheter i de länder där man finns.

Men det är inte en svart-vit fråga. Nyberg tar Burma som exempel. Det är ett land som han hypotetiskt kan tänka sig en etablering i med tanke på den politiska utvecklingen.

Finns det något land som Telia Sonera inte kan tänka sig att göra affärer i?

– Nordkorea, säger Lars Nyberg.

Men där finns ju ändå inga pengar, kan du inte nämna något annat exempel?

– Nej, jag vill inte recensera en massa länder, det kan vara känsligt, men det finns säkert något. Men jag vill inte stå här och ge en massa länder betyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".