Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Priset på svenskt kött väntas stiga

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 21.04
"Konsumenten kommer att se ytterligare höjningar"
(1:39 min)
Redan tidigare i år gick Scan ut och flaggade för en prishöjning på mellan 10-15 procent. Men det kan bli mer än så. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Den starka kronan, som innebär att importerad mat blir billigare, ställer till det för svenskt kött. Konkurrensen från importerat kött kombinerat med stigande spannmålspriser, gör att landets ledande köttföretag flaggar för en prisuppgång.

– Vi kan förvänta oss en prisstigning på svenskt kött, och det är på grund av en högre produktionskostnad som vi inte kan kompensera. I förhållande till annat kött har vi en konkurrensnackdel i den extremt starka kronan, säger Johan Andersson, vd för KLS Ugglarps, landets näst största slakteri- och köttföretag.

Ekot har tidigare berättat om hur dåliga spannmålsskördar i flera länder nu kommer att börja driva upp priserna på olika spannmålsprodukter som mjöl, gryner och pasta i de svenska butikerna.

Det svenska köttet blir också dyrare framöver. Redan tidigare i år gick Scan ut och flaggade för en prishöjning på mellan 10-15 procent. Men Magnus Lindholm som är operativ direktör för Scan i Sverige säger att det kommer bli mer än så.

– Jag tror att konsumenten kommer att se ytterligare höjningar successivt under hösten och även i början av nästa år.

Det svenska köttet har flera faktorer emot sig just nu. Den starka kronan skapar gynnsamt läge för importköttet, som redan innan börjat ta över den svenska marknaden allt mer.

Förra året åt vi svenskar mer utländskt kött än någonsin tidigare, enligt SCB och Jordbruksverket. Den starka kronan innebär också sämre betalt för det svenska exportköttet. Utöver det stiger spannmåls- och foderpriser.

86 kilo kött per person

Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix.

Preliminära siffror visar att vi åt 86 kilo kött per person 2011, vilket är mer än vi gjort något år tidigare. Av det kött som vi äter är en allt högre andel utländskt.

Så här såg det ut för våra tre vanligaste köttslag:

Gris: 35,6% importerat

Nöt: 51,2% importerat

Fågel: 39,0% importerat

Källa: Jordbruksverket och SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".