Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart om Jas-köp går igenom Schweiz parlament

Uppdaterat lördag 25 augusti 2012 kl 19.52
Publicerat lördag 25 augusti 2012 kl 16.00
Osäkert om schweisiska parlamentet säger ja
(1:33 min)
Prislappen för Schweiz motsvarande drygt 21 miljarder kronor. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

I Schweiz är planerna på att köpa Gripen omstritt. Det kan bli en folkomröstning i frågan, men först ska frågan avgöras i det schweiziska parlamentet, och det liberala schweiziska partiet FDP hotar nu att stoppa Gripen-affären.

I Schweiz är frågan om ett köp av den nya generationens Jas-plan långt ifrån avgjord.  

– Om det schweiziska parlamentet, förbundsförsamlingen, säger ja till ett köp av 22 Jas Gripenplan, så ska folket få säga sitt i en folkomröstning 2014. Men i dagsläget är det väldigt svårt att säga om det finns tillräckligt stöd i parlamentet, säger den politiska journalisten Alain Rebetez.

Frågan har länge varit mycket omdiskuterad och det finns ett stort motstånd, dels bland partierna på vänsterkanten. Det finns också de som anser att nya stridsflygplan behövs, men som föredrar franska Rafale.

En kritisk rapport från en parlamentarisk kommission konstaterade tidigare i veckan att ett Gripen-köp är riskfyllt. Både när det gäller det tekniska, det affärsmässiga och om tidsplanen håller.

Leveransen av de 22 plan som Schweiz vill köpa har redan skjutits upp från 2016 till 2018 och enligt rapporten kan det komma att dröja ända fram till 2026 innan planen är helt färdiga att användas.

I dag berättar flera medier i Schweiz om det fördjupade samarbete med Sverige. I ett uttalande från det schweiziska försvarsdepartementet i dag heter det att frågor som rör bland annat tekniska specifikationer, leverans och pris nu har lösts. Prislappen är på motsvarande drygt 21 miljarder kronor.

Men det liberala schweiziska partiet FDP ställer sig kritiskt och hotar nu att stoppa Gripen-affären. Partiets avsikt är att blockera den, enligt partiordföranden Philipp Müller.

– Det har länge varit känt att Gripen-beställningen omges av många frågetecken, säger han enligt Reuters.

– Vi kommer att kämpa för ett bra, effektivt och ekonomiskt godtagbart stridsflygplan. Gripen uppfyller inte kraven för att godtas bland befolkningen.

Müller har tidigare uttalat sitt stöd för Jas.

– Om det är så att FDP drar tillbaka sitt stöd så är risken stor att ett Gripenköp stoppas i parlamentet, säger Alain Rebetez.

Den oändliga historien om nya stridsflygplan kallas Gripen-affären i en annan tidning. Sista ordet är inte sagt, trots ramavtalet med Sverige.

Fakta: Jas 39 Gripen E/F

Jas Gripen finns i fyra versioner, A-D. I dag gör totalt 134 Jas Gripen tjänst i svenska flygvapnet.

Nu lovar regeringen köpa 40-60 plan av en uppgraderad typ (Jas Gripen E/F eller Super-Jas) samt att Schweiz ska köpa 22 plan och dela kostnader.

Modifieringen innebär större skrov, starkare motor och mer kvalificerade radar- och varningssystem.

Partnerskapet med Schweiz omfattar bland annat utbildning av piloter och tekniker samt kostnader för underhåll och framtida uppgraderingar.

I Sverige ska systemet vara i drift från och med 2023 och minst 20 år framåt.

Tidigare uppgifter har talat om att svenska och schweiziska intressen gått isär: att Schweiz vill ha ett tvåsitsigt plan och Sverige ett ensitsigt samt att Schweiz vill ha planet klart snabbare än Sverige.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".