Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyra platser på superfängelser står oanvända

Uppdaterat söndag 26 augusti 2012 kl 09.20
Publicerat söndag 26 augusti 2012 kl 03.00
Beatrice Ask (M): "Vi bör använda det vi har"
(2:09 min)
Säkerhetsenheten på Kumla är långt ifrån fullbelagd. Foto: Marc Femenia/Scanpix

De tre säkerhetsenheter på svenska fängelser som byggdes efter fyra dramatiska rymningar år 2004 kostade 750 miljoner att bygga. Men i dag står många platser tomma och kostar skattebetalarna miljoner, enligt granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Säkerhetsenheterna på anstalterna Kumla, Hall och Saltvik togs i bruk under år 2009 och 2010. Förra året var första året som alla tre enheter var igång, med möjlighet till full beläggning på de 72 platserna.

Men majoriteten av platserna stod tomma. Bara 43 procent användes under 2011 och de tomma platserna kostade Kriminalvården drygt 50 miljoner kronor.

Hittills i år har medelbeläggningen varit något högre, men mer än fyra av tio platser har stått tomma.

Kriminalvårdens säkerhetschef, Christer Isaksson, förklarar den låga beläggningen med att de intagna ofta är farliga och inte kan placeras tillsammans.

– Vår avsikt har, åtminstone som jag känner, aldrig varit att den ska vara särskilt mycket högre än så. Vi har sagt att en normal beläggning på de här avdelningarna är någonstans drygt 50 procent.

– Det hänger samman med att det är, många av dem, starka personligheter som inte går att placera ihop hur som helst därför att då uppstår mycket destruktiva konflikter eller mycket destruktiva konstellationer, säger Christer Isaksson.

Men justitieminister Beatrice Ask (M) ser vissa problem med den låga beläggningen.

– Det finns bekymmer med det. Nu har vi ju de här enheterna och då ska de naturligtvis användas i de fall där det är befogat.

Vad är det som är bekymret menar du?

– Bekymret vi har är naturligtvis att kostnaderna är väldigt höga. Men jag tycker att det är viktigt att säga det - det går inte att ifrågasätta behovet av att vi har säkerhetsplatser inom svensk kriminalvård. Vi har allvarlig kriminalitet och personer som är farliga både för sig själva och andra, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".